Nieuws/Lifestyle
1089884
Lifestyle

Nieuwe Volvo XC90 ziet mensen in het donker

Volvo introduceert een aantal nieuwe veiligheidssystemen op de nieuwe XC90. Een van de nieuwe voorzieningen is een systeem dat onder meer voetgangers herkent in het donker.

Het systeem is een uitbreiding op het bestaande Pedestrian Detection. De voorziening reageert niet alleen op voetgangers, maar ook op fietsers en andere automobilisten. Indien nodig grijpt het veiligheidssysteem in met een remfunctie of een waarschuwingssignaal. Ook BMW en Mercedes-Benz hebben een soortgelijk systeem dat voetgangers kan herkennen in het donker.

Ook Road edge en vangrail detectie met stuurassist doen hun intrede. Het systeem detecteert of de auto de rand van de weg nadert en stuurt met een lichte stuurcorrectie de auto subtiel bij. Het systeem werkt ook op wegen waar de wegmarkering ontbreekt. Volvo introduceert op de SUV tevens adaptieve cruisecontrole met stuurassist waarbij de technologie de bestuurder helpt in de rijbaan te blijven. De auto kijkt met behulp van camera's en sensoren naar andere medeweggebruikers en speelt daarop in. Het systeem volgt automatisch zijn voorganger. De nieuwe Volvo XC90 wordt eind 2014 geïntroduceerd.

Toekomstige systemen

Volvo wil in de toekomst meerdere veiligheidssystemen in auto's installeren, waarvan er nu al enkele in ontwikkeling zijn. City Safety dat dieren kan herkennen bijvoorbeeld. Ook aan een autonome parkeerhulp wordt gewerkt. Het systeem laat de auto zelfstandig een vrije parkeerplek zoeken, zonder dat de bestuurder in de auto zit. Hierbij scant de auto de omgeving met behulp van sensoren en camera's.