Nieuws/Lifestyle
1100091
Lifestyle

Supervoordelige zespitter

Met een vanafprijs van €195.000 is de Maserati Quattroporte GTS met V8-motor in de afgelopen jaren een kostbare aangelegenheid geworden. Maar er is goed nieuws. Wie met minder cilinders genoegen neemt, betaalt liefst €55.000 minder!

De vorige generatie Quattroporte was er alleen met V8-motoren, variërend van 400 tot 450 pk. Maar wetende dat de nieuwe Quattroporte S met zijn V6-motor tot liefst 410 pk komt en bovendien wat prestatieniveau betreft boven die V8-motor zit, is het niet gek om met minder cilinders genoegen te nemen. Niet alleen vanwege het enorme prijs- en prestatieverschil, ook door het benzineverbruik dat (op papier) 30 procent lager ligt.Doordat de door Ferrari gebouwde turbomotor het koppel al bij 1750 toeren genereert, is de Quattroporte altijd in staat vlot uit de startblokken te komen. Dat gaat gepaard met een bescheiden V6-roffel. Druk op de Sport-knop en de zespitter laat zich beter horen.

Q4

De Quattroporte S is er in eerste instantie alleen met vierwielaandrijving (Q4) en daarmee is de tractie altijd perfect. Tijdens de sprint van 0-100 km/u, die 4,9 tellen duurt, verdeelt de elektronica de trekkracht in de juiste verhouding over de assen. Onder normale omstandigheden en boven de 130 km/u gaat de trekkracht altijd naar achteren. De Quattroporte S laat zich net als de GTS lichtvoetig rijden. Het is een heerlijke rijdersauto, die niet terugdeinst voor een bochtige weg. Pas op hogere bochtsnelheid voel je de kleine 1900 kg opkomen, maar de Q4-aandrijving zorgt ervoor dat de auto door de bocht wordt getrokken. Eén gevaar: de Quattroporte is met 5,26 meter een lel van een auto, zodat je welhaast vergeet dat er nog de nodige meters achter je aan komen. De enorm lange wielbasis van 3,17 meter maakt van de auto ook een uitstekende chauffeursauto met een hoog comfort.

Minimaal

Het optische verschil tussen de S en GTS beperkt zich tot verschil in grootte van de remschijven en de vorm van de uitlaatpijpen. Niemand die dus meteen ziet of je €140.357 voor de S of dik €195.000 voor de GTS hebt betaald. ( SvB)