Nieuws/Lifestyle
1107311
Lifestyle

Filmblik: Pikes Peak per Peugeot 405 T16 GR

De geschiedenis van de Pikes Peak International Hill Climb kent vele memorabele momenten. Deze heuvelklim met een Peugeot 405 T16 GR is er een van. Hoe Ari Vatanen de 405 naar boven rijdt is onbeschrijflijk spectaculair. Gelukkig hadden we filmmaker Jean Louis Mourney die de stuurmanskusten van Vatanen op video heeft vastgelegd in een prachtige film die bekend werd als Climb Dance.

De 405 was een uniek model, want de auto maakte voor de eerste keer gebruik van vierwielbesturing. Als basis diende de Peugeot 205 T16 Pikes Peak uit 1987. Dat model bleek echter te kort voor de lange bochten van Pikes Peak. En dus werd de 405 geboren. De auto maakte gebruik van een carbon-kevlar carrosserie. Een buizenframe zorgde er vervolgens voor dat het gewicht lekker laag bleef. De positionering van de motor achterin werd bewust gekozen om een goede wegligging te creëren.

Na een succesvol optreden van Vatanen (eindtijd van 10:47:77) ging Peugeot in 1989 nog een keer naar Pikes Peak met dezelfde auto, alleen zat deze keer Robby Unser achter het stuur. Peugeot won opnieuw met deze memorabele machine.