Lifestyle/Culinair
1107513515
Culinair

Dagrecept: Kikkererwtensoep met spinazie en saffraan

Onlangs kwamen er bruine bonen en linzen voorbij, maar er zijn nog zo veel andere lekkere peulvruchten; kikkererwten bijvoorbeeld! Je vindt ze in de Surinaamse en Indiase keuken terug, maar in Spanje zijn ze er ook gek op.

Ze maken er een stevige soep van; de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus deelt zijn versie in z’n nieuwe boek Groentekost (Manteau). Verwarm een flinke scheut olijfolie in een ruime stoofpan. Snijd de uien grof en fruit ze. Snijd 2 tenen knoflook fijn en laat ze meestoven met de ui. Spoel de kikkererwten en voeg toe aan de stovende groenten.

Croutons voor de blender

Zet een koekenpan met een flinke scheut olijfolie op het vuur. Snijd het zuurdesembrood grof en bak het in de hete olie.

Blus de stovende groenten met de bouillon en breng op smaak met peper en zout. Verwijder de kroontjes van de tomaten en snijd een kruisje in de onderkant. Kook ze mee met de soep. Doe de croutons in de blender met een snuf komijn, de saffraan, peper en zout.

Haal de tomaten uit de soep, ontvel ze, snijd ze grof en voeg ook toe aan de blender. De eierdooiers en het derde teentje knoflook mogen er ook bij. Mix het fijn. Snijd de spinazie grof en doe bij de soep. Meng het broodmengsel erdoor plus cayennepeper naar smaak. Roer zodat alles oplost. Serveer in diep borden.

Nodig voor 4 personen:

- 3 teentjes knoflook

- 2 blikken kikkererwten (van 400 g, uitgelekt)

- 4 sneetjes zuurdesem

- 2 liter groentebouillon

- 3 tomaten

- 2 dopjes saffraan

- 4 eierdooiers, 1 kg spinazie

- komijn, cayennepeper

- olijfolie, peper, zout