Nieuws/Lifestyle
1109495
Lifestyle

Onder de hamer: Ford Torino King Cobra

Slechts drie zijn ervan gebouwd. Deze Ford Torino King Cobra moest in NASCAR gaan concurreren met de Dodge Charger Daytona en Plymouth Superbird, maar door een regelverandering strandde zijn racecarrière nog voor hij was begonnen.

Aero Warrior

De Ford Torino King Cobra had een van de Aero Warriors moeten worden. De term is een bijnaam voor de vier auto’s die in 1969 en 1970 streden voor de NASCAR-titel: de Ford Torino Talladega, de Mercury Cyclone Spoiler II, de Dodge Charger Daytona en de Plymouth Superbird. De wagens waren allemaal gebaseerd op productiemodellen, maar voorzien van uitgebreide aerodynamische aanpassingen.

De vijfde Aero Warrior zou echter nooit een circuit zien. De Ford Torino King Cobra moest de Torino Talladega aflossen, maar NASCAR gooide roet in het eten door in 1970 de homologatieregels te veranderen. In plaats van vijfhonderd exemplaren voor op de weg moesten er opeens drieduizend worden gebouwd om te mogen racen. Hier had Ford geen trek in en dus verdween de Torino King Cobra van het toneel.

Boss 429

Er zijn uiteindelijk maar drie prototypes van de King Cobra gebouwd, waarvan er één de V8 van de Ford Mustang Boss 429 onder de kap heeft. En laat dat nu net het exemplaar zijn dat op eBay wordt aangeboden. Het vermogen van de dikke achtcilinder is niet bekend, maar de krachtbron zal zeker niet minder krachtig zijn dan de 375 pk die het blok in de Mustang Boss 429 leverde.

Qua uiterlijk lijkt alleen de achterkant van de King Cobra nog een beetje op de standaard Ford Torino, want het front is verregaand gestroomlijnd met een aflopende neus en klapkoplampen. De auto ontbeert echter de gigantische achtervleugel die de Dodge Charger Daytona – en ook de Plymouth Superbird – zo herkenbaar maakt.

Startbod

De ongelofelijke zeldzaamheid van deze Ford Torino King Cobra vertaalt zich ook in de prijs. Het startbod op eBay is 500.000 dollar (iets meer dan 380.000 euro), wat misschien ook het gebrek aan animo verklaart. Vlak voor het aflopen van de veiling had er namelijk nog niemand op de King Cobra geboden.