Nieuws/Lifestyle
1111104131
Lifestyle

Geen zin om je tanden te poetsen? Deze orthodontist heeft een prima alternatief

Zuinig op je gebit en bang voor een slechte adem? Volgens een Spaanse tandheelkundige hoef je daarvoor niet eens heel fanatiek te poetsen. Vier minuutjes kussen doet wonderen voor de gezondheid voor je gebit, zegt hij.

Orthodontist Khaled Kasem werkt in Barcelona en deelt zijn bijzondere methode met DailyMail. “Het grootste voordeel van zoenen is dat je meer speeksel aanmaakt”, zegt hij. “Speeksel helpt je kauwen, proeven, slikken en beschermt je tegen bacterieën en een slechte adem.”

Daarnaast zorgt speeksel er ook voor dat de zuren op je tanden worden geneutraliseerd, wat tandbederf kan voorkomen.

Vier minuten

Wel moet je daarvoor iets harder werken dan klassiek poetsen. Waar je met de tandenborstel ‘slechts’ twee minuten los hoort te gaan voor een optimaal resultaat, moet je vier minuten zoenen om hetzelfde effect te krijgen. Vooral handig als je van zoenen houdt én iemand hebt die daar ook gek op is.

Een alternatief is het kauwen van kauwgom, omdat je daarmee ook extra speeksel produceert. Mits je natuurlijk voor suikervrije kauwgom kiest. Toch raadt hij zoenen meer aan. “De uitwisseling van speeksel zorgt dat je immuunsysteem extra aan de slag moet”, legt hij uit. “Daardoor maak je meer antilichamen aan en ben je beter beschermd tegen ontstekingen.”

Hoe goed zoenen ook voor je is, Kasem raadt wel aan gewoon ‘s ochtends en ‘s avonds je tanden te poetsen en daarbij te flossen. Uiteindelijk houdt dat je gebit pas écht gezond.