Nieuws/Lifestyle
1112152
Lifestyle

Van Gogh Museum weer open

Het Van Gogh Museum in Amsterdam is na een renovatie van zeven maanden weer open. Op woensdagochtend stond meteen een lange rij mensen voor de deur die het vernieuwde museum wilden bezoeken.

Nu zijn de verbouwingen klaar van de drie grote musea aan het Museumplein. Vorige maand heropende het Rijksmuseum, en vorig jaar ging het Stedelijk weer open.

Het 40-jarige Van Gogh Museum heropent met de jubileumtentoonstelling Van Gogh aan het werk, waarin de carrière van de kunstschilder (1853-1890) wordt belicht. Op de expositie komt naar voren dat de kunstenaar elk schilderij maakte volgens een vooropgezet plan.

„Het idee dat Van Gogh een spontaan en impulsief werkende kunstenaar was, kan naar het rijk der fabelen worden verwezen”, zei conservator Nienke Bakker. „Hij ging methodisch en doelgericht te werk.” De expositie is de afsluiting van 8 jaar onderzoek naar de werkwijze van de schilder.

De tentoonstelling omvat zo'n 200 werken, waaronder 150 schilderijen. Een bijzondere bruikleen is de Zonnebloemen uit The National Gallery in Londen. Dat is de eerste versie van het beroemde schilderij. Het hangt naast de Zonnebloemen die het Amsterdamse museum zelf bezit. Dat is de tweede versie.

Een van de eerste tekeningen, Mijnwerkers in de sneeuw, toont dat Van Gogh zich de tekenkunst nog eigen moest maken. „Het getuigt niet van de klasse die bijvoorbeeld Picasso in het begin had”, verklaarde conservator Fleur Roos Rosa de Carvalho. „Van Gogh had het talent niet van nature.” Ook zijn talloze schildersmaterialen te zien, zoals het enige bewaard gebleven palet, afkomstig uit het Parijse Musée d'Orsay.

Het Van Gogh Museum was dicht om aan aangescherpte eisen op het gebied van brandveiligheid te voldoen. Het gebouw heeft nieuwe installaties en een betere isolatie en de vloeren, wanden en plafonds zijn opgeknapt. De muren zijn veelal blauw en geel geverfd, kleuren die terugkomen in de schilderijen van Van Gogh.