Lifestyle/Natuur
1117692142
Natuur

Unesco: ’Great Barrier Reef in gevaar’

Unesco zegt dat het Australische Great Barrier Reef in gevaar is. Het grootste koraalrif ter wereld moet volgens de VN-organisatie dan ook worden aangemerkt als bedreigd werelderfgoed.

Het Great Barrier Reef dat sinds 1981 werelderfgoed is, gaat door klimaatverandering hard achteruit, zo stelt Unesco. Het rif heeft door temperatuurstijging te maken met verbleking. Het koraal sterft daardoor af. Volgens Unesco kan het rif gered worden als Australië meer actie onderneemt om klimaatverandering tegen te gaan.

Australië is niet blij met de plannen van Unesco en spreekt van politieke bemoeienis. Het land ’down under’ wil voorkomen dat het grootste koraalrif ter wereld wordt toegevoegd aan de lijst van bedreigde werelderfgoed-locaties. Dat zou namelijk kunnen betekenen dat minder toeristen naar Australië afreizen.

Stemming

Het koraalrif krijgt pas de stempel ’in gevaar’ als de 21 landen in het VN-comité ermee akkoord gaan. De stemming vindt volgende maand plaats tijdens een Unesco-bijeenkomst in China.

Great Barrier Reef ligt aan de noordoostkust van Australië en bevat de grootste collectie koraalriffen ter wereld. Zo zijn er 360 soorten harde koralen, 1.500 soorten vis en 5.000 soorten weekdieren te vinden.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo