Lifestyle/Gezondheid
1119323806
Gezondheid

Online daten is populair, maar leidt dat wel tot een goed huwelijk?

Koppels die elkaar online hebben ontmoet, hebben zes keer meer kans om te scheiden in de eerste drie jaar van hun huwelijk dan stellen die elkaar via vrienden en familie of tijdens de studie hebben leren.

Ook na zeven jaar lopen gehuwde paren die online verliefd werden 17% meer kans om uit elkaar te gaan. Althans, dat blijkt uit een onderzoek van de Mariage Foundation, die hulp biedt aan koppels met huwelijksproblemen.

Volgens Harry Benson, onderzoeksdirecteur van de Marriage Foundarion, is het niet zo gek dat koppels die online verliefd worden een grotere kans lopen om binnen drie jaar uit elkaar te gaan.

„Zij missen de stabiele sociale basis en het netwerk om samen grote uitdagingen aan te kunnen”, zo stelt hij in zijn onderzoek Relatieve vreemden: het belang van sociaal kapitaal voor het huwelijk. „Zij trouwen terwijl ze eigenlijk nog vreemden van elkaar zijn. Dit in tegenstelling tot de mensen die elkaar via vrienden, familie en buren ontmoeten.”

Stellen die op websites en apps verliefd worden zouden het dus lastiger vinden om hun partner écht te leren kennen. Dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat ze de vrienden en familie van hun nieuwe liefje niet (goed) leren kennen. „Juist zij kunnen de vrijgezellen behoeden voor het maken van een verkeerde partnerkeuze.”

Voor het onderzoek werden 2027 getrouwde volwassen van dertig jaar en ouder gevraagd waar zij hun partner hebben ontmoet. Via datingwebsites en apps bleek populair: 32% van de ondervraagden gaf aan dat zij hun lief online hebben ontmoet.

Collega’s

Overigens is het niet zo dat alleen online daten de kans op een echtscheiding vergroot. Volgens het onderzoek lopen stellen die elkaar op de werkvloer hebben leren kennen na tien jaar huwelijk de meeste kans op een echtelijke breuk. 24% van de getrouwde koppels scheidt na tien jaar. Voor de mensen die online verliefd werden, is dat 20%.