Lifestyle/Thuis & Tuin
1121885904
Thuis & Tuin

Piet Hellemans helpt dieren in Roemenië: ’Fijn om dit te mogen doen’

Dierendeskundige Piet Hellemans schrijft om de week over dierenthema’s. Deze week vanuit Roemenië, waar hij momenteel honden en katten steriliseert.

Meerdere keren per jaar ga ik naar het buitenland om zwerfhonden en -katten te steriliseren. Ik werk daar samen met andere vrijwilligers, stichtingen en dierenartsen. Deze column schrijf ik dus vanuit Roemenië; een prachtig land waar ik één keer eerder ben geweest en waarvan ik telkens weer van versteld sta. Een ruig land met trotse, gastvrije bewoners, maar helaas zijn er ook maatschappelijke problemen en armoede.

Als mensen het ergens moeilijk hebben, geldt dat ook voor dieren. Ik zeg weleens dat dierenwelzijn een luxe hobby is. Als jij (of je gezin) voor je bestaan moet vechten, snap ik dat dit voor jou dan belangrijker dan de rest van de wereld.

De meeste Roemenen zorgen gelukkig goed voor hun dieren. Tijdens dit sterilisatieproject rijden mensen zonder sputteren 50 kilometer om de dieren die bij hen leven, door ons te laten steriliseren en te castreren. Ondanks beperkte middelen op het platteland geven ze hun dieren voedsel, onderdak en natuurlijk veel liefde.

Het verschil tussen een huis- en een zwerfdier is hier trouwens niet zwart-wit; de meeste honden en katten leven op straat en kiezen zelf hun baasje uit door op het terrein van mensen te blijven wonen die goed voor ze zijn. Wel met de vrijheid om te gaan en staan waar ze willen.

Als deze dieren niet worden gecastreerd of gesteriliseerd, zullen er snel te veel jongen worden geboren. Dat leidt tot meer ziektes, minder voedsel voor de dieren en dodelijke verkeersongevallen. Het leven van deze honden en katten is zwaarder omdat ze jongen voortbrengen en voor hun territorium of partner moeten vechten.

Wij werken vrijwillig en steriliseren is kosteloos. De mensen die de dieren langsbrengen, hebben vaak niet voor ze gekozen, maar ze gaan de zorg voor zo’n dier niet uit de weg. Het is zo fijn om dit te mogen doen omdat de mensen maar zelden geld voor medische behandelingen hebben.

Het is dan ook veel improviseren en dikwijls komen er ook ineens andere operaties bij, maar het is tegelijkertijd een geweldige uitdaging. Ik denk dat het platteland hier op het Nederland van vroeger lijkt. Boeren rijden met paard en wagen rond. Bij ons zijn er geen zwerfhonden meer en het aantal zwerfkatten wordt redelijk onder controle gehouden en dat moet hier ook mogelijk zijn. Er is nog veel werk te verzetten, maar alle beetjes helpen.

Volg Piet op instagram: @piethellemans.nl en piethellemans.nl