Nieuws/Lifestyle
1122410
Lifestyle

Vulkanisch avontuur

Filmrecensie| The Croods

In een tijd dat de aardkorst nog volop in beweging is, blijkt een grot geen waterdichte bescherming. Met zijn gezin wordt holbewoner Grug Crood naar buiten gejaagd. Die onbekende wereld is vol gevaren, vermoedt hij. Of juist opwindende kansen, vindt zijn tienerdochter Eep. Onderweg naar een betere toekomst vindt zij een geestverwant in de jonge zwerver Guy, vanzelfsprekend de tegenpool van haar behoudende vader.

Met zijn moderne kijk en zijn uitvindingen (zoals vuur) helpt hij het reizende gezelschap overleven, met gemengde gevoelens gadegeslagen door vader Grug.

Die voelt zich steeds meer een achterlijke domoor en zijn geforceerde pogingen om bij vrouw en kinderen ook als denker over te komen, rijgt een rode draad door de bonte avonturen in de oertijd.

Greg heeft andere kwaliteiten: zijn kracht en zijn opofferende liefde voor zijn gezin.

Die eigenschappen geven op een bepalend moment de doorslag. Leerzaam, ook voor de slimme Guy, die de warmte van een familieband ervaart.

Met vereende krachten overwinnen ze een reeks hindernissen en doen bijna per ongeluk nieuwe uitvindingen.

Daar moet je de straat voor op, houden de makers hun jeugdige publiek voor. De makers van The Croods richten zich misschien wat al te nadrukkelijk tot de jonge kijkers.

Niet elke animatiefilm is zo inventief als recentelijk Wreck-it Ralph, maar uit de meeste situaties in de oertijd was meer humor te peuren geweest.

Nu blijft vooral de fraai geënsceneerde vulkanische wereld van The Croods in herinnering.