Nieuws/Lifestyle
1122436
Lifestyle

Feest in de oertijd

INTERVIEW Animatiedebuut Ryan Reynolds

Makkelijker krijg je het niet, lacht Ryan Reynolds na The Croods. „Eens in de paar maanden langskomen, helemaal uit je dak gaan en na twee uur pret weer naar huis.” Geen wonder dat de acteur uit successen als The Proposal en Safe House zijn hart heeft verpand aan animatiefilms. Na zijn debuut heeft hij onmiddellijk ingetekend op een volgend getekend avontuur.

Kort voor ons interview maakte hij pas kennis met Nicolas Cage, zijn tegenspeler in The Croods.

„Een van de opmerkelijke ervaringen bij een animatiefilm”, zegt Reynolds.

„Zelfs bij een discussie met één van de andere personages sta je alleen in de geluidsbox. Alleen met Emma Stone heb ik een dag samen doorgebracht achter de microfoon. Reuzeleuk. We kenden elkaar al van Paper Man. Met Cage had ik ook graag samengewerkt. Ik bewonder hem en hij bleek in het echt nog sympathieker dan ik al had verwacht. Je houdt het als acteur in deze industrie ook niet zo lang uit als je een klootzak bent.”

Als kibbelende grotbewoner en zijn dochter geven Cage en Stone het eenzame, rondzwervende personage van Reynolds in The Croods voor het eerst het gevoel van een familieband.

„Guy is gegroeid tijdens het maken van de film. In verschillende opzichten. Toen ik de eerste schetsen van mijn personage zag, kwam hij nog niet verder dan grommen. Dat werkte niet en uiteindelijk is hij juist de handigste van het reisgezelschap, op weg naar een betere wereld. Al is hij wat naïef in zijn hardnekkige geloof in ’Morgen’. Het geluk ligt niet in de toekomst, maar in vandaag.”

Survival

Van overleven in de wildernis weet Ryan Reynolds ook uit eigen ondervinding het nodige. Hij werd in Canada halverwege zijn middelbareschooltijd uitverkoren voor een maandenlang survivalkamp.

„Een regulier schooljaar wordt ingedikt tot een paar maanden en vervolgens trek je met een groep de bergen in. Onvergetelijk. En heel goed voor je karakter. Je levenservaring is als het ware je diploma. Ik zal altijd mijn best blijven doen voor het milieu.”

Zijn tocht was stiekem ook een ontsnapping aan thuis, zegt Reynolds met een grijns.

„Ik had het niet gemakkelijk als jongste zoon, met een vader en twee broers als politieman. Dat mijn zwangere moeder mij als haar eerste dochter verwachtte, maakte het niet beter. Mijn pa en mijn broers zijn stevige types. Ze hielden van rugby. Met mij als bal. We hebben vanuit Canada ’ns een trip gemaakt met de auto naar Disneyland bij Los Angeles. Een hotel zat er niet in. Om de zeven uur werd er een plaspauze ingelast. Tussendoor moest je het maar zien op te houden.”

Los Angeles bleef na die moeizame reis niettemin trekken.

„Ik ben als 13-jarige begonnen met acteren en met improvisatiekomedie. Dat wilde ik ook in L.A. Niet zo gemakkelijk binnen te komen, als ik dacht. Maar in onze familie zijn we geen opgevers. Ik hou wel van uitdagingen.”

Zo zag Reynolds ook Buried, waarin hij een film lang in een doodskist ligt begraven. „’t Was een experiment. Niemand verwachtte dat het zou lukken. Op het doek lijkt ’t gemakkelijk, maar het waren de 17 meest intensieve dagen uit mijn carrière. Dat alles precies in elkaar paste en de film zo goed werkte, zegt alles over het talent van cineast Rodrigo Cortez. Ik dacht ooit naïef dat een acteur belangrijk was, maar film is een regisseursmedium.”

„Daarom worden er ook zo weinig goede komedies gemaakt. Timing is doorslaggevend. En als er een succes is, zoals The Proposal, wordt er meteen aan een vervolg gedacht. Ik heb het er met Sandra Bullock al eens over gehad, maar we zien niet waar onze personages na hun happy end nog heen moeten. Je kunt beter een actieheld zijn. Kijk naar Bruce Willis en Die Hard. Of Liam Neeson met Taken. De wereld zit vol met criminelen. Als je als held je eerste avontuur overleeft, staat de volgende schurk alweer te wachten.” 

Bekijk de trailer hieronder.