Nieuws/Lifestyle
1123986
Lifestyle

Koopwijzer: Peugeot RCZ

De Peugeot RCZ is een serieuze sportauto met messcherpe rijeigenschappen en een aanlokkelijk prijskaartje.

Conceptcar wordt productiemodel: het is een algemeen bekend fenomeen. Ook de Peugeot RCZ begint zijn leven in 2007 als smaakmaker tijdens het werelddebuut van de 308 Berline. Twee jaar later verschijnt de productieversie en die stelt niet teleur, want alle opvallende designkenmerken van de RCZ Concept zijn behouden gebleven. Langgerekte koplampen en een voorbumper met brede grille domineren het vooraanzicht terwijl het ‘double bubble’ dak overgaat in een langgerekte achterpartij die de suggestie van een middenmotorconfiguratie wekt. Geprononceerde dakbogen versterken de uitgestrekte vorm; een uitschuifbare achterspoiler vergroot de rijstabiliteit zonder de elegante lijnen in stilstand te bederven.

Communicatief

De RCZ heeft meer te bieden dan een aantrekkelijk uiterlijk. Peugeots ontwikkelingsafdeling kiest voor directe besturing en geeft het onderstel een uitgelezen balans tussen scherpte en comfort mee. Voor de aandrijving zorgen twee 1.6 THP turbomotoren met 156 of 200 pk waarbij de sterkste variant aangepaste kleptiming, kortere versnellingen, grotere voorremmen en een dikkere stabilisatorstang heeft. De derde motoroptie is de 2.0 HDiF met 163 pk en standaard roetfilter. Een handgeschakelde zesversnellingsbak is standaard, een zestrapsautomaat is tegen meerprijs leverbaar op de THP 156.

Speciale uitvoeringen

De Peugeot RCZ staat begin 2010 bij de dealer. De basisuitvoering heeft 18 inch wielen, climate control, Bluetooth-telefoonverbinding en stoffen bekleding. Diverse optiepakketten (‘Packs’) voegen daar bijvoorbeeld bi-xenonverlichting, dubbelgestikt leer en 3D navigatie aan toe. Andere opties zijn 19 inch wielen, dakbogen in verschillende kleuren, stickersets, zwarte hoogglans afwerking, enzovoorts. Verder verschijnen speciale uitvoeringen waaronder de Asphalte en Brownstone. Eind 2012 ondergaat de RCZ een facelift waarbij de neuspartij wordt gewijzigd. Tegelijk wordt de de extra krachtige nieuwe RCZ R (260 pk) aangekondigd.

Gunstige prijzen

De Peugeot RCZ is een waardig alternatief voor auto’s zoals de Audi TT, Alfa Romeo GT, Mazda RX-7 en Nissan 350Z. Dankzij de mooie balans staat het ontbreken van vijf- en zescilindermotoren en achterwiel- of vierwielaandrijving het rijplezier op geen enkele manier in de weg. Hoewel de vraag naar coupés momenteel op een laag pitje staat, is de RCZ de moeite van het zoeken meer dan waard. Wie een aantrekkelijke 2+2 met puike rijeigenschappen zoekt, kan voor betrekkelijk weinig geld een compleet uitgeruste RCZ met een gunstige kilometerstand vinden. Autovisie selecteerde de volgende zoekopdrachten op Gaspedaal.nl:Peugeot RCZ benzine (2010-heden)Peugeot RCZ diesel (2010-heden)Meer informatie over de Peugeot RCZ staat in Autovisie nummer zes die vanaf donderdag 14 maart in de winkels ligt.