Nieuws/Lifestyle
1125885
Lifestyle

Autogekken op zijwegen: Dromelarijen van een meestertekenaar

Ever Meulen is het alias van Eddy Vermeulen, geboren in Kuurne (B) en woonachtig in Brussel; 67 jaar jong. Als échte jongeling droomde deze Brusselaar al van een toekomst die ongetwijfeld de meest futuristische vierwielers zou opleveren; gedroomde verzinsels of verzonnen dromen waren als het over auto’s gaat in die dagen namelijk niet zo héél vreemd voor een auto-adept.

Wanorde

Detroit produceerde de meest extravagante, denkbare voitures en Michel Vaillant en zelfs Kuifje reden in die vijftiger jaren nu ook niet bepaald in alledaagse bolides rond. Ever, of zo u wilt Eddy, is niet opgehouden auto’s te tekenen; luxe, groteske en vooral ruim bemetenauto’s welteverstaan. De styling en de stroomlijn van zijn ontwerpen op affiches, etsen en litho’s zijn messcherp maar per definitie heerst er rondom de auto in zijn oeuvre wanorde en chaos als gesublimeerd ‘passend’ contrast. Eddy verloochende zijn kunstzinnige gevoelensgeenszins en reed in echte exemplaren rond die op ’n bepaalde manier bij zijn getekende kunststukken hoorden: de Oldsmobile Rocket V8 uit 1949, de Futuramic (de 76 én de 98) en de Club Coupé (beiden ook Oldsmobile) gevolgd door de 1960 Corvair, waren ooit zijnprivé-vervoermiddel.

Award

Aan zijn werk is een juweel van een boek gewijd getiteld ‘Automotiv’ met daarin niet alleen de complete verzameling van zijn ontwerpen, maar ook al voorzien van teksten van ondermeer Jackie Ickx, Bryan Ferry, Will Tura en andere grootheden in die categorie. Van de Vlaamse minister-president ontving Eddy Vermeulen dit jaar de Henry van de Velde Award. En als je dan in de Humo, de VPRO-gids, The NewYorker, Vrij Nederland en de NRC  gepubilceerd hebt is zo’n laureaat volstrekt terecht voor een kunstenaar die de elegante lijn omarmt, met de pen weet te vertalen en op die wijze voor eeuwig aan de liefhebber cadeau doet. De Studebaker 1950 is een van Eddy’s trofeeën in zijn fors met modellen gevulde vitrines. “Tekenen is geen gemakkelijke bezigheid, alleen al door die vier wielen, dus zo heb ik nog flink wat studie-objecten óók”, zegt hij lachend.

John van Eck - Meer nieuws over modelauto's op Modelautokrant.nl.