Nieuws/Lifestyle
1126035
Lifestyle

D66: snel zelf autotest ontwikkelen

Nederland moet snel zelf een test gaan ontwikkelen om te meten hoe zuinig auto's rijden, vindt D66. Kamerlid Stientje van Veldhoven wil niet wachten tot er in Europa afspraken over zo'n test zijn gemaakt, omdat dat nog jaren kan duren. „Staatssecretaris Mansveld moet haast maken en zorgen dat consumenten snel een helder beeld hebben als ze een auto kopen”, zegt ze vrijdag.

,,De laatste test is uit 1990 en zwaar verouderd'', vindt Van Veldhoven, die de regels voor de zuinigheidstesten flink wil aanscherpen. ,,We moeten dus haast maken met nieuwe afspraken in Brussel, maar ondertussen moet de trukendoos van autofabrikanten wel dicht.''

Het is al langer bekend dat autofabrikanten de resultaten van zuinigheidstesten manipuleren. Een rapport van lobbyclub Transport & Environment bracht dat vrijdag nog eens naar voren. Zo halen de fabrikanten spiegels van de auto's af en rijden de voertuigen op extra gladde wegen. Dat leidt ertoe dat de auto's bij de test veel zuiniger zijn dan in de praktijk. Manipulatie van de testen is interessant voor de fabrikanten, omdat auto's die zuinig rijden belastingvoordeel krijgen.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) stoort zich ook aan de manipulaties. Ze wil dat er snel goede Europese regels komen voor de zuinigheidstesten. Ze heeft onderzoeksinstituut TNO onderzoek laten doen naar de kwestie en gaat binnenkort met de uitkomsten naar Brussel om nogmaals te hameren op de noodzaak voor een snelle oplossing.

In de tussentijd een Nederlandse test ontwikkelen, lijkt het ministerie echter niet zo'n goed idee. Volgens een woordvoerster heeft het weinig zin om dit soort dingen per land te regelen en is het beter om de problemen gezamenlijk aan te pakken.

Brancheorganisatie RAI Vereniging deelt die mening. ,,Dat de test aan vervanging toe is mag duidelijk zijn, maar dan wel in Europees verband. Je denkt toch niet dat Volkswagen speciaal auto's gaat ontwikkelen die voldoen aan Nederlandse tests? Dat kan natuurlijk niet'', zegt Harald Bresser van de belangenclub. Hij wijst erop dat de huidige test relatief gezien, dus als auto's met elkaar vergeleken worden, wel een duidelijk beeld geeft.