Nieuws/Lifestyle
1130477
Lifestyle

Autogekken op zijwegen: Nieuws in alle schalen uit Neurenberg

In Neurenberg is op dit moment de jaarlijkse Spielwarenmesse aan de gang. Deze internationale vakbeurs voor de speelgoedindustrie is ook de plek waar fabrikanten van modelauto's hun nieuws aan de wereld laten zien. Een hal van het formaat van de Europahal van de RAI is tot de nok gevuld met modelauto's uit alle hoeken van de wereld.

KLIK HIER VOOR HET FOTOALBUM VAN DE SPIELWARENMESSE 2013 OP AUTOVISIE FACEBOOK

Luxury Collectibles komt binnenkort met de 2012 Cadillac XTS en de Lincoln MKZ. Het merk is bekend als producent van de Cadillac limousine van president Barack Obama. Nu deze is herkozen, heeft LC weer een nieuwe oplage van deze bunker op wielen geproduceerd.

Het Italiaanse Bburago was eind jaren '70 zo ongeveer de uitvinder van modelauto's in schaal 1:18. Nu gaat het merk een andere kant op met een serie modelauto's in schaal 1:64. Deze schaal kenen we vooral van Amerikaanse merken als Hot Wheels en Johnny Lightning en het is dan ook in Noord Amerika een erg populaire schaal onder verzamelaars. Bburago begint met een serie hotrod-achtige auto's en het lijkt er dus op dat de 1:64 lijn vooral voor de Amerikaanse markt bedoeld is.

Traditioneel is de Spielwarenmesse de plek waar modelautofabrikanten hun prototypes laten zien. Modellen die nog niet zijn uitontwikkeld en vaak nog in de grondverf staan. Zo had Otto Mobiles een 'grijze' proto staan van de Simca 1100 Ti uit pakweg 1975 en daarachter een Citroën Xantia. We hebben het hier over modellen in schaal 1:18, gemaakt in resin, met een verbluffende detaillering en sprankelende afwerking. Bij Minichamps is de nieuwe 1:18 Bentley Continental uit 1996 al bijna af, alleen de wielen zijn nog niet ontwikkeld.

Niet alleen een nieuw model, maar een compleet nieuw merk, biedt Matrix. Het Nederlandse merk is dit jaar opgericht door de voormalige directie van NEO en belooft een serie opmerkelijke auto's in 1:43 uit te brengen, zoals een verlengde Citroën CX, Rolls Royce Silver Cloud Estate en een Jaguar XK120 Supersonic. Over enkele maanden moet het eerste model klaar zijn: de vierdeurs Porsche 911 van carrosseriebouwer Troutman Barnes.

Tenslotte: Pas geleden hadden we het hier over de Aston Martin DB5 bouwdoos, die je in afleveringen kunt kopen. In Neurenberg zagen we diverse soortgelijke modellen, zoals de Nissan Skyline van fabrikant Ixo, maar ook een Mercedes-Benz 300SL en een Citroën 2CV Charleston. Maar ook de rode Warszawa zal als bouwpakket op de markt komen. Maar waarschijnlijk alleen in Polen.

Freek van Leeuwen - Meer nieuws over modelauto's op Modelautokrant.