Nieuws/Lifestyle
1130845
Lifestyle

Koopwijzer: Fiat Grande Punto

De Fiat Grande Punto is een kleurrijke persoonlijkheid tussen de grote aantallen grijze muizen in het B-segment.

Een hatchback met een sterke wigvorm, buitenspiegels op steeltjes en een Maserati-neus. Eigenlijk herinneren alleen de hooggeplaatste achterlichten aan de voorgangers van de Fiat Grande Punto van 2005. Het volumemodel van Fiat moet concurreren met modellen zoals de Volkswagen Polo, Peugeot 207, Citroën C3 en halfbroer Opel Corsa waarmee de Italiaan veel onderhuidse techniek deelt. Tussen deze modellen is de Grande Punto een soort paradijsvogel: een auto met uitgesproken lijnen en opvallende kleuren. Dat is overigens geen compensatie voor tekortkomingen op andere vlakken. De Grande Punto is een overwegend degelijke auto die inmiddels alweer zeven jaar en drie modelseries in productie is.

Eerste

De eerste serie Fiat Grande Punto (2005-2008) wordt verkocht met benzine- en dieselmotoren (65-130 pk), drie transmissies waaronder de semi-automatische DuoLogic-bak en verschillende uitvoeringen inclusief een minimaal 155 pk sterke Abarth-versie. In 2008 volgt een facelift met een chroomrandje in de grille, nieuwe lakkleuren en bekledingsstoffen en een gewijzigd dashboard met carboneffect-inleg. Nieuwe motoren zijn de 1.6 JTDm (120 pk) en de 1.4 Natural Power (aardgas).

Naamswijziging

Ingrijpende veranderingen en een naamswijziging volgen in 2009. De Grande Punto Evo heeft een nieuwe neus met chroomstrip en dagrijverlichting, een nieuw dashboard en een start/stop-systeem. Ook nieuw zijn de MultiAir-motoren (105-165 pk) en de wegenbelastingvrije 1.3 JTDm (85 pk). De Grande Punto met de ‘oude’ neus blijft in het leveringsprogramma als vriendelijk geprijsd instapmodel. Een groot succes zijn de uiterlijke wijzigingen van de Evo overigens niet. In 2012 keer Fiat terug naar de basis met de toevoegingvrije Punto. Deze heeft een voorbumper zonder chroomplakkaat en deelt zijn uitrustingsnamen en nieuwe 0,9 TwinAir-turbomotor met de 500. Jammer voor de liefhebbers: de Abarth vervalt.

Vrolijk alternatief

Occasionkopers kopen met de Fiat Grande Punto een auto met prettige motoren en een complete uitrusting. Kwalitatief laat het model weleens een steekje vallen maar ernstige vormen neemt dat over het algemeen niet aan. De diesels en de turbobenzinemotoren zorgen voor de vlotte prestaties die de mini-Maserati verdient; de andere motoriseringen zijn vooral zuinig en scoren lager op rijdynamiek. Samen met het grote aanbod en de gunstige vraagprijzen blijft de Italiaan een vrolijk alternatief voor de overwegend saaiere concurrentie uit Duitsland, Frankrijk en het Verre Oosten.  Autovisie selecteerde de volgende zoekopdrachten op Gaspedaal.nl:Fiat Grande Punto benzine (2005-2009)Fiat Grande Punto diesel (2005-2009)Fiat Grande Punto Evo benzine (2009-2012)Fiat Grande Punto Evo diesel (2009-2012)Uitgebreide aankoopinformatie over de Fiat Grande Punto staat in Autovisie 5-2013 die vanaf donderdag 28 februari in de winkels ligt.