Nieuws/Lifestyle
1130966
Lifestyle

9-traps automaat allereerst in Range Rover Evoque

Het aantal versnellingen in transmissies neemt in rap tempo toe. Handschakelde zevenbakken komen op de markt evenals achttraps automaten. Land Rover is bezig met de ontwikkeling van een negentraps automaat. Op de Autosalon van Genève geeft het merk alvast een voorproefje.

In samenwerking met ZF heeft Land Rover een automaat ontwikkeld met negen versnellingen. Deze ZF 9HP-transmissie is speciaal ontworpen voor gebruik met dwarsgeplaatste motoren. Ten opzichte van de huidige zestraps automaat is de 9HP 6 mm langer. Ondanks drie versnellingen meer, weegt de bak 7,5 kilogram minder.

Functies

De transmissie heeft verschillende programma's die zijn afgestemd op de rijstijl van de bestuurder. Bij sportiever rijden schakelt de versnellingsbak sneller. Bij rustigere omstandigheden wisselt de ZF 9HP rustiger van verzet. De transmissie heeft ook een skip-shift functie waarbij sneller kan worden teruggeschakeld door bepaalde versnellingen over te slaan. Ook een Fast-Off modus is van de partij. Deze stand meet de snelheid waarmee het gaspedaal wordt losgelaten. De bak schakelt niet direct over maar blijft nog even in de betreffende versnelling hangen indien dat nodig is.

Evoque

De transmissie zal binnenkort in productie worden genomen. Hij wordt gebouwd in ZF’s Gray Court fabriek in South Carolina. Hij verschijnt allereerst in de Evoque in de loop van dit jaar. De Nederlandse woordvoerder kan nog niet bevestigen of de automaat ook in andere modellen komt.