Nieuws/Lifestyle
1133137
Lifestyle

Column Jeroen Jongeneel: KARAKTER

Zo af en toe moet een lekker súbjectief stukkie kunnen! Waarvan de een zegt ’hoe komt ie erbij’, terwijl de ander instemmend knikt. U bent derhalve gewaarschuwd…

Karaktervolle auto’s, wat verstaan we daar onder? Kunnen we een flinke boom over opzetten. Wat dacht u van een Citroën DS, die had toch wel wat, nietwaar? De Alfasud evenzeer en ook de good old VW Kever kunnen we karakter toedichten. Zeker achteraf. Volvo Katterug, NSU Ro80, Porsche 356, ga maar door, dat zijn toch modellen die zijn blijven hangen.

Saaie bakken waren er zo mogelijk nog veel meer. Ik noem in dit verband (u kunt nog stoppen met lezen) een Toyota Camry, een Opel Rekord of de Hyundai Stellar, de laatste nota bene op basis van een Ford Taunus. Die eigenlijk weer wél wat had. Nou goed, in ieder geval iets dan.

Wanneer we ’karaktervol’ definiëren volgens de officiële letteren dan komen we op apart, afwijkend of anders dan anderen. Naar die wet zou ook een Dacia Logan karaktervol moeten zijn, maar hij ís dat niet. Aan de andere kant: neem een moderne Toyota GT86. Een heel gewoon bakkie, waarmee je gemakkelijk kunt ’driften’. Dat vinden we dan weer wél karaktervol.

Sommige merken zoeken hun hele bestaan naar karakter, maar slagen er nooit in om ook maar iets bijzonders tot stand te brengen. En verder heb je trendsetters, zoals de Nissan Leaf, maar is die ook karaktervol? Nee. Zeg ik tenminste. Maar pak een Defender, ondanks de ouderwetse gebloktheid stráált ’het karakter’ er vanaf.

Er kan ook sprake zijn van karaktermoord! In dat verband noem ik ene Jacques Calvet, die er als PSA-baas bijna in slaagde om Citroën de nek om te draaien. Door er verbouwde Peugeots van te maken. Men heeft zich net op tijd herpakt, daar in Parijs. Zie de C6, helaas uit productie, wat mij betreft de meest karaktervolle auto van het afgelopen decennium. Na de Mini dan…

Pardon? Auto’s met karakter kun je niet máken, zegt u? Dat hebben ze of hebben ze niet? Daarover zijn we het eens. Het beste bewijs wordt in Nederland geleverd. Donkervoort, yes, Spyker…? Nou, vul zelf maar in.