Lifestyle/Culinair
1140997933
Culinair

Zelf doen: peren fermenteren

De perenoogst wordt bijzonder goed, zo lijkt het. Ik kreeg van verschillende lezers nu al de vraag: wat doen we met de peren? Meteen naar Mobipers in Zoelen gebeld. Daar worden de eerste appels al tot sap verwerkt. Of ze ook peren doen? Ja, maar alleen in combinatie met appelsap want appels bevatten voldoende zuur om vergisting te voorkomen. Peren niet. Dan maar verder zoeken. Wat dacht je van peren fermenteren?

Heel modern, allemaal, lijkt het, maar geloof me: het zijn oeroude manieren van bewaren. Om vers fruit te fermenten moet je eerst siroop maken en die een paar dagen op gang laten komen voordat je het fruit toevoegt.

Nodig voor een weckpot van een halve liter:

• 4 peren, zonder klokhuis en geschild

• 3 dl water

• 150 gr suiker

• ½ zakje bakkersgist

Meng suiker, water en zakje bakkersgist in een pot met een losjes passende deksel. Laat 4 dagen op kamertemperatuur staan. Als zich belletjes vormen leeft, het gist.

Gebruik nog stevige bijna rijpe peren. Schil, klokhuis en pitten eruit. Steek er een kaneelstokje bij en een paar peperkorrels en laat 4 dagen met een losse deksel staan. Proef of het al naar je zin is. Is het friszuur, dan in de koelkast zetten dan stop het fermenteren. Moet je daar eens ijs van draaien! Wel binnen een maand eten.