Nieuws/Lifestyle
1143030079
Lifestyle

Het favoriete recept van topkok Alwin Leemhuis: maissoep met daslook

Alwin Leemhuis, topkok bij De Tuinkamer, mag hem graag maken: deze maissoep met daslook. En met dank aan zijn recept, jij nu ook!

Maissoep met daslook (4 pers.)

Ingrediënten:

4 st. suikermaïs

4 dl biologische volle boerenmelk

250 gr crème fraîche

2 citroenen

½ l kookvocht/bouillon van de mais

1 theel kurkuma

peper en zout

citroentijm

stukje kombu (optioneel)

50 gr daslook (of bieslook)

200 ml zonnebloemolie

garnering: Oost-Indische kers, dovenetel, daslook- of sleutelbloemen.

Werkwijze maissoep:

Doe suikermaïs in een pan en zet net onder water.

Voeg rasp van citroen, kurkuma, peper en zout toe.

Breng op hoog vuur aan de kook en kook de maïs in ca. 15 min. gaar.

Haal maïs eruit en snijd de korrels van de kolf.

Breek de kale kolf in tweeën en leg terug in het kookvocht.

Voeg citroentijm en evt. stukje kombu toe, voor extra diepgang.

Zet vuur uit en laat met deksel erop 10 min. trekken.

Zeef en bewaar vocht en maïs apart.

Doe maïskorrels samen met ½ liter maïsbouillon, citroensap, melk en crème fraîche in een blender en mix helemaal glad.

Houd warm, maar laat niet meer koken.

Breng indien nodig verder op smaak met peper en zout.

Werkwijze daslookolie:

Snijd daslook fijn en doe samen met de zonnebloemolie in een blender.

Mix helemaal glad (de olie blijft supermooi groen als je die even tot 48 graden verwarmt).

Giet daslookolie door een fijne zeef (of koffiefilter) voor een volledig heldere groene olie.

Schenk de maïssoep in borden en druppel daslookolie erin.

Garneer met eetbare bloemen.