Lifestyle/Culinair
1150372676
Culinair

Felix met smaak

Stampen

Langs of door het Pan Bos? Vaker erdoor omdat het er zo mooi was, op weg van Bilthoven naar Driebergen waar mijn middelbare school was. Precies tien kilometer. Google zegt dat je daar op de fiets 31 minuten over doet.

Een groot rijwielros, van vooroorlogs staal. Enorme diameter wielen, groot kettingblad, wat vier tot vijf machtige slagen betekende voordat het ding op snelheid kwam. De permanente versnelling te vergelijken met stand tussen 2 en 3 van een Sturmey Archer. Eenmaal op tempo stampte je iedereen eruit. Of je legde de fiets neer in het Pan Bos, lekker lezen en wachten tot de zon weer begon te dalen.

Maar nooit spijbelen op donderdag. Dan maalden de pistons verder over de Panweg richting Arnhemse Bovenweg, door Zeist, dwars door de markt. Vol op de rem bij de kraam met de stroopwafels. Twee, drie dubbeltjes aanreiken, er hoefde niets te worden gezegd.

Twee, drie puntzakken aannemen, in je zakken wegproppen en doorstampen. Hooguit een minuut verlies, dat was nog eens een fijne pitstop. En dan grabbelen in de afsnijdsels.

Soms zat er weleens een klont stroop in de zak. Dan kleefde je de hele dag. Eén uitdelen en op de terugweg nog een hele zak over. Tien kilometer lang.

[email protected]

Bekijk ook:

Watergeur