Lifestyle/Culinair
1156313786
Culinair

Recept van de dag: nazomersla

En weer een beetje nazomer? Dan wordt het tijd voor de mooiste der salades. Ja, met een aardappeltje. Dat geeft de stevigheid. Oh en het is de moeite waard om eens te kijken of je bij een echte aardappelhandel echte krieltjes kan krijgen. Veel krieltjes zijn niets anders dan grote aardappels op maat gedraaid. Maar echte krieltjes zijn echte kleine aardappeltjes en die smaken heel anders, geloof me.

Nodig voor saampjes in de najaarszon:

•80 gr krieltjes

•50 gr groene boontjes

•2 eetl sherryazijn

•3 eetl dijonmosterd

•3 eetl zonnebloemolie

•2 kroppen romaine-sla, blaadjes losgemaakt

•10 zwarte olijven, gehalveerd

•½ rode ui in ringen

•6 tomaatjes, doorgesneden

•1 potje witte tonijn (echte stukjes 130 gr) Laat die goedkope ellende staan!

•½ blikje ansjovis, uitgelekt

•2 zachtgekookte eieren, doorgesneden

Bereiding:

Meng sherryazijn en mosterd, voeg druppelsgewijs de zonnebloemolie toe en blijf erbij kloppen tot de olie bindt.

Krieltjes net gaarkoken en in koud water snel tot lauwwarm afkoelen. Doe hetzelfde met de boontjes. Halveer de krieltjes, meng ze met de boontjes en giet er de vinaigrette over. Laat een half uurtje intrekken. Meng dan ruim met de sla, olijven, tomaatjes, rode ui.

Op het laatst leg je de stukken (witte) tonijn er op, en hier daar een ansjovisfilet. Het loont de moeite om voor de vis uit blik zeer goeie merken te nemen en altijd lijngevangen tonijn.

Goedkoop is echt duurkoop in dit geval. Tenzij je van smakeloze tonijn en veel te zoute ansjovis houdt.