Lifestyle/Culinair
1156701070
Culinair

Waarom je tanden stroef aanvoelen als je spinazie hebt gegeten

Je herkent ‘t vast wel: heb je net lekker spinazie gegeten, voelen je tanden opeens stroef aan. We leggen je uit hoe dat komt.

De grootste ‘boosdoener’ in dit geval is oxaalzuur, zo legt hoogleraar Cor van Loveren van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam uit in NRC. Bij het eten van spinazie ontstaat er een chemische reactie wanneer oxaalzuur mengt met calcium.

Speeksel

In je speeksel zit ook calcium. Zodra je spinazie eet, bindt het oxaalzuur zich aan het calcium, waardoor calciumoxalaat ontstaat. Dat goedje maakt kristallen aan die niet in water op te lossen zijn. Daarom blijven ze aan je tanden plakken. Dát is dus dat stroeve gevoel als je met je tong over je tanden glijdt na het eten van versie spinazie (dat kan dus ook uit de diepvries zijn).

Rabarber en cacao

Niet alleen in spinazie vind je oxaalzuur. Het zit in meer groenten en aanverwanten, zoals rabarber, cacaobonen en boerenkool. Overigens schijnt dat hoe vaker je kauwt – wat dus eigenlijk een goede zaak is, veel kauwen – hoe meer van die kristallen ontstaan..

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop