Nieuws/Lifestyle
1156858634
Lifestyle

’Juist nu belangrijk om fit te blijven’, zo doe je dat

Patrick Bakker van fitnessschool MyLife Purmerend laat zien hoe je jezelf thuis fit kunt houden.

Patrick Bakker van fitnessschool MyLife Purmerend laat zien hoe je jezelf thuis fit kunt houden.

PURMEREND - De sportclub is dicht, wat nu? Hoe blijft Nederland fit, terwijl we vooral aan huis gekluisterd zijn? Sportinstructeurs hebben wel ideeën. „Met alleen een stoel kun je al heel veel”, zegt trainer Patrick Bakker uit Purmerend.

Patrick Bakker van fitnessschool MyLife Purmerend laat zien hoe je jezelf thuis fit kunt houden.

Patrick Bakker van fitnessschool MyLife Purmerend laat zien hoe je jezelf thuis fit kunt houden.

Waar normaal met gewichten wordt gegooid en aan roeitoestellen wordt gesjord, klinkt in sportclub MyLife Purmerend nu een onwerkelijke stilte. Het is hetzelfde verlaten tafereel als in de rest van Nederland, waar naast restaurants en cafés ook fitnesscentra tijdelijk tot verboden gebied zijn verklaard.

Maar moet thuisblijven per se ontaarden in bankhangen? „Welnee. Met alleen een stoel kun je al heel veel”, zegt Bakker, vestigingsmanager van MyLife Purmerend. „Je kunt je benen trainen door op en af te stappen. Of je triceps met het doen van dips. En door zitten en opstaan kun je squats oefenen.”

Pilates via laptop

Bakker wil thuisblijvers de komende tijd per internet bereiken. „We gaan onze leden een uitdaging bieden via hun laptop of telefoon. Bijvoorbeeld met lessen pilates en yoga. Maar ook intervaltrainingen die gebruik maken van je eigen lichaamsgewicht.” Aan die filmpjes wordt nu gewerkt.

Bij sportclub Chakti Total Body Center in Swifterbant draaien ze het om. Nancy Verschure wil haar leden, die nu op zichzelf zijn aangewezen, uitdagen om leuke filmpjes te maken van het thuis sporten. „Het is de bedoeling die op onze Facebooksite te plaatsen. Voor de filmpjes met de meeste likes, regelen we een verrassing.”

De filmpjes moeten Chakti-leden het gevoel geven dat ze in tijden van Corona gewoon samen fit kunnen blijven. Vorige week had Verschure nog de hoop dat alleen groepslessen zouden worden gestaakt. Dat nu de sportschool weken dicht zit, voelt ’bizar’, vertelt ze. „Maar via de groepsapps, bijvoorbeeld van de Crossfitters onderling, weten sporters elkaar wel te inspireren.”

Hardlopen ideaal

Er bestaan ook sporten die wél samengaan met afstand houden. „Hardlopen is de ideale sport in tijden van social distancing”, schrijft personal trainer Rob Veer op de website van hardloopblad Runners World. „Het kan heel goed zonder teamgenoten en het kan zonder materiaal dat eerst ontsmet moet worden.”

In een telefonische toelichting, maakt Veer wel een klein voorbehoud: „Als je door de stad gaat rennen of een druk park, dan moet je wel een beetje afstand houden van mensen. Maar over het algemeen geldt: je kunt uitstekend als hardloper in je eentje de bossen en velden in. Daar ga je het virus niet snel opdoen.” Veer geeft deze dagen zelf het goede voorbeeld: op het platteland van Frankrijk.

Niet té fanatiek

Toch waarschuwt de hardlooptrainer tegen al te fanatieke trainingen, of het nu hardlopen betreft of een andere sport. Intensieve of langdurige trainingen kunnen namelijk, al is het maar enkele uren, een aanslag zijn voor je immuunsysteem. „Een uur lang tot het gaatje gaan, zou ik even niet doen. Schrap ’afzien’ en ’diep gaan’ voor een aantal weken uit je trainingswoordenboek. Wees zuinig op je immuunsysteem. Want daarmee moet je het virus te lijf.”

Even in een lagere versnelling trainen, kan sowieso zonder problemen omdat veel wedstrijden, van voetbal tot marathons, de komende tijd toch zijn afgelast. Veer: „En heel veel mensen lopen helemaal niet voor wedstrijden, maar puur voor het plezier. Gewoon mee doorgaan en fit blijven.” Daarnaast raadt Veer aan om gewoon thuis aan buikspieroefeningen en ’planken’ te doen.

Calorierijk voedsel

„Het is onwijs belangrijk om fit te blijven deze tijden”, concludeert instructeur Bakker uit Purmerend. „Als moderne mens zitten we toch al te veel en eten vaak zeer calorierijk voedsel. Blijven sporten zorgt ervoor dat we ons sterker en fitter voelen, en dat onze weerstand verhoogt.”

Nu zijn sportschool dicht blijft, stort Bakker zich de komende tijd op het opruimen van archiefkasten, verven en het maken van instructievideo’s.