Nieuws/Lifestyle
1159851
Lifestyle

De nieuwe Chinese auto: Qoros GQ3

Designschetsen en spyshots, daar moesten we het tot voor kort mee doen. Nu heeft het Chinese automerk Qoros dan toch eindelijk de definitieve versie van haar compacte sedan laten zien. Het model luistert naar de naam GQ3.

De naam klinkt op het eerste gezicht vreemd, maar is uit te leggen. Het middelste teken is altijd een Q bij het merk. Alle sedans beginnen met de letter G. Het cijfer staat voor het segment, in dit geval het C-segment van onder meer de Volkswagen Golf, Opel Astra en Kia Cee'd.

Familiegezicht

Het design van deze GQ3 vormt tevens het gezicht voor toekomstige modellen. En dat zijn er een heleboel, want Qoros wil na de marktintroductie van deze compacte sedan iedere zes maanden een nieuw model uitbrengen, waaronder een hybride en een elektro-auto. Op al die modellen keert een soortgelijk front terug als die van de GQ3. De neus kenmerkt zich door forse koplampen met led-techniek en een smalle grille met een centraal logo in het midden. De auto is met een breedte van 1.839 mm aardig aan de maat. Standaard is de GQ3 voorzien van achtspaaks wielen. Er is keuze tot 19 inch.

Touchscreen

Binnenin kiezen de designers voor een strak dashboard en een fors 8 inch touchscreen voor de bediening van het infotainmentsysteem. In dat systeem zijn zaken als radio, navigatie en geïntegreerde sociale media aanwezig. Het aanraakscherm is standaard van de partij.

Genève

De Qoros GQ3 beleeft zijn debuut tijdens de Autosalon van Genève in maart volgend jaar. Tijdens die beurs presenteren de Chinezen tevens twee studiemodellen waaronder een stationwagon. De Chinese première heeft plaats tijdens de Shanghai Motor Show in april 2013. De marktintroductie van de sedan staat gepland voor eind 2013 in China. Begin 2014 moet het model ook in Europese landen op de markt komen, ook in Nederland. De auto wordt gebouwd in de nieuwe fabriek in het Chinese Changsu (provincie Jiangsu). Die faciliteit is nu nog in aanbouw. Na voltooiing bedraagt de maximale productiecapaciteit 450.000 auto's per jaar. Qoros is een samenwerkingsverband tussen het Chinese Chery Automobile en Israel Corporation. Het hoofdkantoor van het in 2007 opgerichte bedrijf bevindt zich in Shanghai.