Nieuws/Lifestyle
1160395
Lifestyle

Autogekken op zijwegen: Schuco en de mode

Kunst en auto’s gaan al heel lang samen. Er zijn tentoonstellingen gewijd aan voertuigen waarop beroemde en soms minder beroemde kunstenaars hun persoonlijke, artistieke stempel hebben gedrukt. Bij velen bekend is de Cadillac Ranch in Amerika waar een tiental Cadillacs in 1 op 1 half werden ingegraven zodat alleen hun achterkant met de kenmerkende vinnen nog uit de grond staken. Het kunstwerk bestaat niet meer, maar er is heel lang geleden een boek over verschenen.

Recent nog zagen we een kleine tentoonstelling in het fameuze Kröller-Muller museum op de Hoge Veluwe. Daar stonden onder meer twee Art-Cars uit de Collection die BMW heeft opgebouwd. Die collectie bestaat uit veel meer auto’s en laten het werk zien van onder andere Warhol, Liechtenstein en Calder.

Het Duitse merk Minichamps heeft op schaal 1:18 de collectie verkleind. Dat hebben ze mooi gedaan. De modellen worden gepresenteerd in een stijlvolle verpakking. Schuco komt uit hetzelfde land en bestaat als speelgoedmerk 100 jaar. In 1912 werd begonnen met een breed scala van speelgoed. Van beren tot poppen naar blikken vogels. Pas vele jaren later kwamen daar de blikken voertuigen bij. Schuco heeft lang aan blik als materiaal vastgehouden. Dat gecombineerd met een technische aardigheid als een versnellingsbak maken deze verzamelaarsitems nog steeds aantrekkelijk en dus kostbaar.

De modellen moesten met een sleutel opgewonden worden. Die sleutel hebben echte verzamelaars niet meer nodig om er weer opgewonden over te worden. Vivienne Westwood is een Britse mode-ontwerpster. Niet de eerste de beste op haar gebied. Samen met Schuco komen er twee mooie boxen uit de Studio 1 serie met racers. De witte racer vraagt aandacht voor een van Westwoods grote zorgen, de klimaatverwarming.

Op de rode racer zijn iconen uit haar designcollectie te zien. Beide modellen dus in een speciaal ontworpen doos en een ervan heeft zijn eigen mecanicien. Ze zijn te koop in een oplage van 1.000 stuks in de Vivienne Westwood stores en via verzamelaarskanalen. Prijzen rond de 200 euro. Een sleutel zit er ook bij. 

Ben van Roode - Meer nieuws over modelauto's op Modelautokrant.