Nieuws/Lifestyle
1162147
Lifestyle

Kleine juridische overwinning Porsche

Porsche Automobil Holding is door het hof van beroep in New York vrijgesproken van marktmanipulatie rond de beoogde overname van Volkswagen in 2008. De Duitse autobouwer werd daarvan beticht door een groep hedgefondsen.

Porsche verzocht een lagere rechtbank in november om de door 26 hedgefondsen aangespannen rechtszaak af te wijzen, maar kreeg nul op het rekest. De autobouwer stapte daarop naar het hof van beroep. Die concludeerde nu dat er onvoldoende verband was tussen New York en de "in de zaak aangehaalde gebeurtenissen" omdat er alleen sprake zou zijn van telefoon- en e-mailverkeer in de Amerikaanse stad. "Wij concluderen dat er onvoldoende verband is met New York, gezien het feit dat de ontwikkelingen rond de onderliggende transactie zich geheel afspeelden in een buitenlandse jurisdictie."

De hegdefondsen gokten op een koersdaling van het aandeel Volkswagen. Zij beschuldigen Porsche ervan beleggers niet op de hoogte te hebben gebracht van zijn intenties ten aanzien van Volkswagen en van manipulerende transacties om de positie in de rivaal te verbergen. De fondsen claimden een schade van meer dan 1 miljard dollar.

Porsche is in Europa ook aangeklaagd.