Lifestyle/Reizen
1168779139
Reizen

Meer liften en kunstsneeuw maken wintersport weer duurder

Amsterdam - Wintersport wordt komende winter weer duurder. Meer en snellere liften en de vaak noodzakelijke kunstsneeuw maken een weekje skiën of boarden voor veel Nederlanders onbetaalbaar.

Snowplaza heeft de skipasprijzen van dertig populaire skigebieden in de Alpen met elkaar vergeleken. De prijsstijging van 4% is hoger dan vorig jaar. Gemiddeld is de wintersporter een tientje meer kwijt.

Zes dagen skiën kost komend seizoen gemiddeld 274 euro. Skipasprijzen boven de 300 euro komen steeds meer voor. Daar komen dan skihuur, hotel, eten en drinken en eventueel skilessen nog bij. En de reis van Nederland naar de Alpen.

Skiën in het populairste wintersportland Oostenrijk wordt ook ieder jaar duurder. De gemiddelde prijs voor een zesdaagse skipas in de grootste skigebieden van Oostenrijk bedraagt deze winter gemiddeld 272 euro. In bijvoorbeeld Sölden en Ski Arlberg is de prijs al boven de 300 euro.

Zell am See-Kaprun en Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang hebben een prijsstijging doorgevoerd vanwege een nieuwe skiverbinding (zesdaagse skipas, 278 euro). De zellamseeXpress heeft beide skigebieden op elkaar aangesloten, waardoor de gedeelde skipas nu ruim 400 kilometer aan pistes biedt.

In Duitsland is het in veel skigebieden nog mogelijk om een week te skiën of boarden voor minder dan 200 euro, maar het is op die plekken minder sneeuwzeker en de skiafstanden zijn korter.

In het onder Nederlanders populaire Sauerland (vier uur rijden) wordt ieder jaar geïnvesteerd in nieuwe, efficiëntere sneeuwkanonnen. De productie van kunstsneeuw heeft z'n weerslag ook hier op de skipasprijzen: zes dagen skiën kost 138 euro.