Nieuws/Lifestyle
1170302
Lifestyle

null

Special: Nissan Maxima

Oranje viert feest. Maxima is ook van de partij tijdens Koninginnedag 2012. De hoogste tijd om even terug te blikken naar de gelijknamige Nissan die vanaf 1977 tot op de dag van vandaag wordt gebouwd.

VAN DATSUN NAAR NISSAN

Het Nissan Maxima-verhaal begint in februari 1977. Op dat moment brengt Nissan de Bluebird G6 op de markt: een model waarvan de opvolgers door het leven gingen als Maxima. In de VS werd de G6 op de markt gebracht als Datsun 810. Van het model verscheen ook een tweedeursversie. Dat was in 1979. In datzelfde jaar werd tevens het uiterlijk iets opgefrist. Het model werd gebouwd tot 1980. In de periode 1980 tot 1984 bouwde Nissan de generatie die officieel door het leven ging als Maxima. In eerste instantie heette het model nog Bluebird 910, maar vanaf 1982 werden deze modellen Maxima genoemd.

IN DE BASIS HETZELFDE

Van 1984 tot 1988 was het tijd voor de tweede generatie. Hij werd gebouwd in Oppama, Japan. Een zescilinder zorgde voor de aandrijving. Het model werd geleverd in de VS, Japan en in Australië. Datzelfde gold voor de derde generatie die van 1994 tot 1999 werd gebouwd. Dat het model succesvol was bleek wel uit het feit dat Nissan het model ook op andere continenten op de markt bracht. Zo werd de derde generatie Maxima ook aangeboden in Europa, maar dan als Maxima QX. Het model was vrijwel identieek aan de Japanse uitvoering die in dat land Cefiro werd genoemd. De vorm van de Maxima is vrijwel altijd hetzelfde gebleven tot de derde generatie.

TOT OP DE DAG VAN VANDAAG

De designers van Nissan voerden vanaf de vierde generatie Maxima een andere designtaal in. Het model werd robuuster van vorm en moest meer luxe uitstralen. Vooral bij de vijfde generatie (1999-2003) is dat goed te zien. Het model werd ontworpen door de Californische designstudio La Jolla. De auto was gebaseerd op zijn voorganger. Ook V6-motoren werden geplaatst in deze versie. Vanaf 2002 monteerde Nissan een 3,5 liter V6-motor, een motor die ook zijn weg vond in de Nissan Maxima gebouwd van 2004 tot 2008. Het uiterlijk evolueerde verder met een compleet nieuw design. Vooral in de VS bereikte Nissan een hoge afzet. In Hong Kong, Bangladesh, Singapore en Latijns Amerika werd het model verkocht als Nissan Cefiro. In 2008 werd het tijd voor alweer de zevende generatie Nissan Maxima. Deze wordt op de dag van vandaag gebouwd.

TESTARCHIEF

Autovisie heeft enkele keren gereden met de Nissan Maxima. In onderstaande testverslagen uit het testarchief kun je alles nog eens rustig nalezen.

Test Nissan Maxima 3.0 V6

Nissan Maxima QX 3.0 Elegance Automaat

Onderstaande PDF-bestanden zijn niet zichtbaar voor apparaten zonder Flash-ondersteuning