Nieuws/Lifestyle
1172748
Lifestyle

Lezers vinden autobeveiliging achterhaald

De autobeveiliging kan beter, dat blijkt uit de resultaten van de stelling 'Autobeveiliging is achterhaald'. Een ruime meerderheid dat de beveiling van auto's beter kan dan nu het geval is.

Andere focus

Reden van de stelling is dat er de eerste negen maanden van dit jaar 8303 auto's ontvreemd, waarbij oktober een piekmaand was met 1096 auto's. De focus van dieven ligt nu vooral op nieuwere modellen in plaats van op oudere auto's. Moderne technieken maken het ook mogelijk om in een nieuwere auto in te breken, bijvoorbeeld door de komst van de zogeheten 'Polensleutel'.

Criminelen

In totaal namen ruim 900 deelnemers deel aan de stelling 'Autobeveiliging is achterhaald'. Liefst 78 procent van de deelnemers is het eens met de bovengenoemde stelling. De redenen zijn verschillend. "Niet alleen autofabrikanten lopen achter de feiten aan, criminelen zijn politie en eerzame burgers altijd een stapje voor. Zij worden namelijk niet gehinderd door wetten en kunnen dus doen wat ze willen. En zolang de straffen niet fors omhoog gaan, zullen de grote jongens ook altijd meer dan genoeg personeel kunnen vinden", zo vindt deelnemer Astrid. "Alles is te hacken, boordcomputers, alarmsystemen en zelfs high end security systemen. Dat is het digitale tijdperk", zegt Danny.

Verborgen plek

Deelnemers geven ook tips. "Ik heb zelf op een verborgen plek een schakelaar aangebracht die de benzinetoevoer afsluit. Simpel en doeltreffend", wordt er gezegd. "De beste diefstalbeveiliging blijft het stalen pedaalslot. Een verborgen startonderbreker met sleutel werkt ook goed", zegt Dolf uit Almere. Wat ook kan is wat lezer Steve doet. "Ik schroefde altijd m'n sportstuur eraf en nam deze mee naar binnen. Werd altijd wel even vreemd aangekeken als ik ergens op bezoek ging", zegt hij.