Nieuws/Lifestyle
1174025
Lifestyle

DEEL 4

Per T-Ford de wereld rond - Deel 4

Na ruim 11.000 kilometer en 10 landen doorkruist te hebben, genieten we nu van een rustdag in Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Een nieuw team is ingevlogen om ons de komende drie weken met de reis in Kenia en Tanzania in de Land Rover te begeleiden. Vandaag dus even de rust om onze reisavonturen in Ethiopië op papier te zetten.

HIGH-LANDS

We rijden via de grensplaats bij Soedan Ethiopië in. Ethiopië is een prachtig land om doorheen te rijden. Veel groen, mede door het regenseizoen tijdens onze reis door dit land. Het land ligt op een hoogvlakte van zo’n 2400 meter. Vrijwel direct na het verlaten van Soedan moeten we dan ook behoorlijk klimmen om over een vrij korte afstand deze high-lands te bereiken. De T-Ford heeft er behoorlijk veel moeite mee, maar uiteindelijk komen we toch boven aan.

WAVE

Vanwege het regenseizoen waren de wegen hier en daar behoorlijk slecht en moesten we regelmatig een weg, die omgetoeverd was in een rivier, doorkruizen. De speciale regenkleding en regenhoes die we bij ons hebben, kwam hier dan ook heel goed van pas. Rijdend door het land komen we door de vele dorpjes die langs onze route liggen. In die dorpjes wonen de meeste mensen in ronde hutjes, gemaakt van hout, leem en takken. Als we door zo’n dorpje rijden, gaat er steevast een soort van wave door het dorp. Iedereen veert op als ze ons zien aankomen en roepen allerlei onverstaanbare dingen naar ons.

HELLINGEN

Op de weg naar Addis Abeba, na ongeveer 650 kilometer op de hoogvlakte gereden te hebben, moeten we de rivier de Nijl oversteken. Deze ligt in een dal, dus moeten we weer 2000 meter dalen. Nadat we de Nijl overgestoken zijn, moeten we weer omhoog. Nu 2400 meter over een vrij korte afstand. Ik heb wel eens in de Dolomieten gereden met de T-Ford, maar de hellingen die we nu moesten nemen waren zo steil en de weg was af en toe zo slecht, dat de Dolomieten hierbij vergeleken een peulenschil lijken. We waren dan ook blij toen we boven waren en hebben meteen een slaapplek gezocht.

GROTE SCHOTELS IN LIPPEN

Addis Abeba is een grote stad met behoorlijk veel smog (roetnevel), dus daar wilden we niet al te lang blijven. Na Addis zijn we de binnenlanden van Ethiopië, richting Zuid-Soedan in gegaan. In dit afgelegen gebied, met prachtige natuur leven nog diverse stammen die een autonome status hebben. Stammen met prachtige klederdrachten en lichaamsversieringen. Zoals de Mursi stam, waarbij de vrouwen grote schotels door hun lippen heen dragen en grote ringen door hun oorlellen hebben. Heel bijzonder om hier doorheen te rijden.

STUURSTANG TWEE KEER AFGEBROKEN

De weg vanaf deze stammen naar de grens met Kenia is bijzonder slecht; geen asfalt maar wel veel keien, kuilen en rivieren die we moeten doorkruizen. Op deze weg is de stuurstang van de T-Ford twee keer gebroken. Gelukkig hebben we dit kunnen laten lassen en heeft dit geen verdere schade opgeleverd.

NIEUWE UITDAGING

Na ruim 2300 km door Ethiopië gereden te hebben, komen we vrijdag 7 september in Moyale aan; het grensstadje met Kenia. Volgens de informatie die we hebben is de eerste 400 kilometer in Kenia de slechtste weg van heel Afrika en volgens mensen die deze weg gereden hebben, voor de T-Ford een onmogelijke opgave. Een nieuwe uitdaging ligt in het vooruitzicht na de steile en hoge bergen in Ethiopië.

Wil je de reisavonturen van Dirk Regter volgen, kijk dan geregeld op Autovisie.nl. Kijk voor meer informatie op www.modeltworldtour.org.