Nieuws/Lifestyle
1175062
Lifestyle

Spectaculaire geschiedenis

Filmrecensie- Cloud Atlas

Worden we ooit wijzer? Door de tijden heen blijven we dezelfde fouten maken. Soms tot klein leed leidend, soms met catastrofale gevolgen. Beide resultaten van menselijke tekortkomingen toont Cloud Atlas. Halverwege de jaren dertig maakt een beroemde oude componist misbruik van de muzikale inventiviteit van zijn secretaris; vier eeuwen later heeft een atoomoorlog de aarde bijna vernietigd. In alle tijdperken tonen we gelukkig ook andere eigenschappen: idealisme, moed, opoffering.

Hebzucht en bedrog komen voort uit egoïsme en kleinzieligheid. Die karakterzwakte leidt er ook toe dat goed kan omslaan in slecht. Idealisme gaat ongemerkt over in fanatisme en vervolging van andersdenkenden. Met een reeks verhalen, geplukt uit verschillende tijdperken, inspireert het Cloud Atlas tot filosofische overwegingen.

Van die grootschalige ambitie getuigt ook de vertelvorm. De toeschouwers worden aangesproken op hun intelligentie, als de regisseurs Andy en Lana Wachowski ( The Matrix) en hun Duitse geestverwant Tom Tykwer ( Lola Rennt) heen en weer gaan door de tijd. NieuwsgierigheidIn andere gedaanten komen we telkens dezelfde acteurs tegen.

Tom Hanks vertelt in een verre toekomst een schare kinderen rondom een primitief vuur het verhaal van zijn leven en in een andere tijd zien we hem onder meer als hebzuchtige, moorddadige scheepsarts. Hij is de enige in de loop der eeuwen die een positieve ontwikkeling doormaakt. Anderen blijven op verschillende manieren hun functie in de geschiedenis uitoefenen.

Halle Berry, bijvoorbeeld, is het toonbeeld van menselijke nieuwsgierigheid. Als journaliste, als wetenschapster. Arme Hugo Weaving, de booswicht uit The Matrix, wordt opnieuw gebruikt als vertegenwoordiger van het kwaad. Hij is een oerconservatieve plantagehouder, een onverbiddelijke verpleegster en een dictator in de toekomst. Susan Sarandon, Jim Sturgess, Jim Braodbent en Hugh Grant e.a. blijven ook terugkeren. De herkenning van gezichten en de realisering van hun rol in de gebeurtenissen dragen bij tot de bijzondere ervaring die Cloud Atlas biedt.

De verhalen, door elkaar heen gesneden, boeien stuk voor stuk door spannende, droeve of visueel spectaculaire gebeurtenissen, maar hun koppeling zorgt voor een fascinerende extra dimensie van overvloeiend menselijk leven op aarde. Tegen het einde van hun overweldigende caleidoscoop neigt het regisserende trio al te zeer naar hoogdravendheid, maar hun spirituele Cloud Atlas (naar de bestseller van David Mitchell) neemt in de hedendaagse cinema een bijzondere plaats in.