Nieuws/Lifestyle
1175520
Lifestyle

Duik in de oertijd

Cave of Forgotten Dreams

Na zijn tocht onder het poolijs van Encounters at the end of the world neemt de filmende filosoof/antropoloog Werner Herzog een duik in het verleden. De vroegste dromen en verbeelding van de mensheid worden belicht in de grotten van Chauvet. De naamgever stuitte een paar jaar geleden in Zuid-Frankrijk per ongeluk op een eerste hoofdstuk in de historie van de menselijke creativiteit. Voor de documentaire The Cave of Forgotten Dreams mocht documentarist Herzog en een kleine ploeg een paar dagen filmen tussen de muurschilderingen in het inmiddels hermetisch afgesloten grottencomplex.

Die toestemming is belangwekkender dan Herzogs verslag.

Omdat de oeroude schilderingen in de beroemde grotten van Lascaux inmiddels zijn verbleekt door de tocht van toeristische bezoeken, is de wetenschap voorzichtiger met de unieke, meer dan 30.000 jaar oude afbeeldingen van paarden, leeuwen, mammoeten en andere prooidieren voor de homo sapiens.

Zij hadden de gave van creatieve uitdrukking, die de neanderthalers (die in die ijzige tijd ook nog rondwandelden in Europa) niet bezaten.

Te dun

In die sfeer biedt Herzog nog een aantal wetenswaardigheden over onze voorouders, die ook al muziek ten gehore brachten (via een hoornen fluit bijvoorbeeld) en met vanzelfsprekendheid schakelden tussen de alledaagse realiteit en de wereld van geesten.

Die informatie en speculatie zijn interessant, maar wat te dun om geheel bevredigend negentig minuten te vullen.

In 3D zijn de grotten met hun druipsteenformaties en hun paleontische kunstwerken niettemin indrukwekkend.