Nieuws/Lifestyle
1175597
Lifestyle

’Ik zing nu zelfs met geluidsband’

INTERVIEW| Nieuwe cd Christiaan Hof

Een verschil van dag en nacht, de Christiaan Hof van zijn debuutalbum Ze vangt me uit 2010 en die van de dit weekeinde verschenen opvolger die enkel zijn naam draagt. Laveerde de geboren Groninger eerst tussen Borsato, Bløf en Volendam. Nu weet hij: „Er schuilt ook een positieve volkszanger in mij.”

„Kijk”, laat Hof (31) zijn telefoon zien.

Glunderend over het scherm gebogen: „Jan Smit twitterde gisteren dat hij mijn nieuwe single goed vindt. Tot nu toe was ik in de veronderstelling dat Jan Smit geen idee had wie ik ben. O en kijk, Nick van Nick en Simon is het met hem eens. Dat vind ik zó tof. Laten we wel zijn, deze heren behoren tot de beste zangers van Nederland hè.”

Goed teken

Dat er iets anders is aan de vorige keer zo serieuze Hof, is van meet af aan duidelijk.

Een goed teken, aldus de Nederlandstalige singer-songwriter.

„Interviews na mijn debuutalbum waren vaak zo serieus. Dachten ze dat ik een of andere filosoof was. Dat ben ik helemaal niet. Ik vrees ook dat het gewicht van die plaat me optredens heeft gekost. En je mag best weten dat ik wat dat betreft meer had verwacht van Ze vangt me.”

Hof is niet de enige. Aan de zijde van Alain Clark scoorde hij als producer jarenlang de ene hit na de andere. Zijn eigen ster rees stukken minder snel.

„Deels door de plaat, deels door mezelf”, weet hij.

„Ik ben niet de gemakkelijkste. Zeker niet voor mezelf. Ik was vaak obsessief bezig met hoe ik wilde overkomen en wie ik wilde zijn. Daarbij vergat ik vaak dat ik zingen leuk vind. Alles bij elkaar genomen heeft mijn eerste plaat me behoorlijk veel optredens bezorgd. Maar ik was er niet fulltime mee bezig en dat was natuurlijk wel mijn bedoeling.”

Hof liet het er daarom niet bij zitten. De ideeën voor zijn tweede album kwamen namelijk al vrij snel na de release van Ze vangt me weer binnendruppelen.

„Ik wilde een positievere plaat maken, meer wist ik toen nog niet. Vrolijker, opgewekter. Veel meer een reflectie van de vrolijke jongen die ik ben en niet van de vage verwachting die men van mij had na de diepe teksten van mijn eerste album. Ik denk dat dat positieve er volledig uit is gekomen. Dit is écht een popplaat geworden”, vertelt de man die het project financierde met nachtdiensten in het Haarlemse postsorteercentrum.

Even is het stil aan Hofs kant. Dan: „Weet je, ik zing nu zelfs met een geluidsband bij optredens, als daarom gevraagd wordt.”

Hij zegt het alsof het een enorme overwinning op zichzelf is, terwijl honderden zangers en zangeressen het op die manier doen.

Stellig: „Maar het is ook een overwinning! Vroeger wilde ik alleen maar met mijn band optreden, met de jongens. Dat voelt nu eenmaal beter en komt een stuk geloofwaardiger over. Maar mijn nieuwe doel is mijn muziek zo breed en makkelijk mogelijk aan de man te brengen. Ik wil mezelf laten zien. Dan moet je goedkoop en snel in te huren zijn en het liefst overal direct inzetbaar zijn. Ik heb mijn geluidsbanden daarom voortaan altijd bij me, op mijn telefoon. Daarmee is geen kroeg meer veilig.” „Handjes in de lucht? Waarom niet? Écht, diep in mij schuilt een volkszanger.”

Album ’Christiaan Hof’ is nu verkrijgbaar.

Voor optredens en info: www.christiaanhof.nl.