Nieuws/Lifestyle
1177378
Lifestyle

Liefde gefrustreerd

Liefde gefrustreerd

Ze waren boezemvriendinnetjes, maar het leven haalde ze uit elkaar. Alina woonde een paar jaar in de stad, Voichita werd opgenomen in een klooster.

Als Alina jaren later op bezoek gaat, leidt Voichita een rustig, eenvoudig en ogenschijnlijk gelukkig bestaan tussen haar geestverwanten.

In een plattelandsstreek van Roemenië geeft het geloof een gemeenschappelijke kracht en vrede.

Verdwazing, vindt wereldse Alina, die haar vriendin wil redden uit dat kleurloze, gedweeë bestaan.

Maar Voichita lijkt geen knellende banden te ervaren. Met een serene glimlach wijst ze de liefde en lichamelijkheid af, die Alina kennelijk weer wil oppakken.

Om in Voichita’s nabijheid te blijven, treedt Alina op proef in de kloosterorde in. De blije eentonigheid van dat leven grijpt haar steeds meer bij de keel en haar toenemende buien van hysterie en gefrustreerd verlangen leiden tot een crisis.

De noodlottige ontwikkelingen plaatsen vraagtekens bij zowel de geestesgesteldheid van de jonge vrouw als bij de onwrikbare uitgangspunten van de religie en de aanbeden geestelijke die de leiding heeft.

Na zijn bekroonde portret van het leven onder de rigide ideologie van het Roemeense communisme in 4 Months, 3 Weeks and 2 Days neemt regisseur Christian Mungiu in Beyond the Hills de invloed van religie op de korrel.

Tegenover de spanning van de illegale handelingen richting een abortus, plaatst hij ditmaal de kalme, onderhuids dreigende sfeertekening van de gebeurtenissen in de afgelegen gemeenschap.

Daar gaan we geboeid in mee, richting een wat geforceerde en daardoor minder krachtig overkomende afwikkeling. De indrukwekkende debutantes Cosmina Stratan (Voichita) en Cristina Flutu

r (Alina) werden gezamenlijk geëerd met een acteer-Palm in Cannes.