Nieuws/Lifestyle
1177932
Lifestyle

Onder de hamer: oudste ongerestaureerde Mini

Deze auto ziet er oud en versleten uit, maar dat mag na zo´n lang leven. In mei 1959 was dit de achtste Mini van dit type dat uit de fabriek rolde en nu bijna 53 jaar later is het waarschijnlijk de oudste nog niet gerestaureerde Mini ter wereld.

Verzamelaars

Slechts drie oudere Mini´s zijn er bekend op de wereld. Eentje staat te pronken in het eigen museum in het Britse Gaydon en de twee anderen zouden tegenwoordig in Japan verblijven. Maar die zijn allemaal onder handen genomen, waarmee dit de oudste is die het zonder restauraties heeft volgehouden. Nu zal dat veel autokopers afschrikken, maar voor verzamelaars is het een belangrijk gegeven.

Bijna alles aan deze Austin Mini Se7en De Luxe Saloon is origineel. De motor, versnellingsbak en het interieur zijn allemaal onveranderd sinds de auto de fabriek verliet. Alleen de deur aan bestuurderskant is in loop van tijd een keer vervangen.

Geen meter meer

Op de teller staat slechts 30.041 mijl (48.346 kilometer) en de motor heeft daar de afgelopen jaren geen meter aan toegevoegd. In combinatie met roest in veel panelen zorgt dat ervoor dat dit zeker geen goede auto is. Deze Mini moet het vooral van zijn verhaal en zijn geschiedenis hebben. De leeftijd en nauwelijks aangepaste status maken hem uniek. Hierdoor hoopt veilingshuis Bonhams er komende maandag tussen de 15.000 en 18.000 euro voor te krijgen, tijdens de veiling in het RAF Museum in Londen.

Update: De Mini bracht 49.500 euro op (inclusief heffingen).