Nieuws/Lifestyle
1177933
Lifestyle

Onder de hamer: succesvolle Ferrari 375 MM

Zelden zien we een Ferrari met zo'n rijke geschiedenis onder de hamer gaan. Deze 375 MM Spider uit 1953 won races, verwonde vogels en viel op met zijn kenmerkende brul uit de V12 motor. Geïnteresseerden moeten alleen wel een paar miljoen euro meenemen.

Deze Ferrari was de tweede van de vijftien 375 MM Spiders die ooit gebouwd zijn. De auto werd direct naar Argentinië verscheept, waar er een prachtige racecarrière op hem stond te wachten. Die begon niet erg goed bij de eerste race, want daarin crashte de auto. Na de reparaties werd de Ferrari in de rood-zwarte combinatie gespoten die nu ook nog op het model prijkt en was het tijd voor succes.

Overal veren Diaz Saenz Valiente kroop achter het stuur en won in 1954 zeven races van de Argentijnse Sports Car Championship. De meest opvallende overwinning was de 736 kilometer lange Turismo Carretera over verharde en onverharde wegen. In een interview beschrijft Valiente hoe hij een vriend had overgehaald om met een vliegtuigje voor de Ferrari te gaan vliegen om vogels van de weg te verjagen. Het plan werkte alleen niet, omdat de auto te snel was voor het vliegtuig. “De vogels waren een probleem. Door de snelheid hadden ze geen tijd om weg te vliegen en reed ik ze steeds aan. Er waren overal veren en eenmaal gefinisht zat het plaatwerk vol met deuken”, vertelde Diaz.

Podiumplaatsen Uiteindelijk won deze 375 MM het Argentijnse kampioenschap twee keer. De auto pakte achttien podiumplaatsen en elf overwinningen, voordat de Ferrari de racerij verliet. In 1983 werd het model door een liefhebber gevonden in Uruguay en naar Italië gehaald voor een restauratie. De Ferrari kreeg weer een originele 4,5 liter V12 die de auto na zijn raceperiode was kwijtgeraakt.

340 pk Dit betekende het begin van een reeks deelnames aan klassiekerrally's, waaronder twee keer de Mille Miglia Storica en vier keer de Monterey Historic. De auto is meermaals van eigenaar gewisseld, maar kwam altijd uit bij gepassioneerde liefhebbers. Nu is de Ferrari opnieuw op zoek naar een nieuwe bestuurder. Dat moet wel een rijke liefhebber zijn, want veilinghuis RM Auctions verwacht tussen de 3,3 en 4,1 miljoen euro te kunnen krijgen voor dit 340 pk sterke monster. Op 12 mei kunnen we in Monaco zien waar het uiteindelijk hoogste bod op uitkomt.