Nieuws/Lifestyle
1177960
Lifestyle

Onder de hamer: Maserati met racebloed

Zeldzaamheid zit hem vaak in de kleine dingen. Deze Maserati Tipo 26 is bijvoorbeeld één van de twee exemplaren die in de winter van 1930 – 1931 in Engeland werden geïmporteerd. En dat maakt een wereld van verschil.

De auto´s ging namelijk meerijden in het RAC vierzitter kampioenschap en kregen daarom een body met een kleine achterbank aangemeten. De Maserati deed onder andere mee aan endurance races op het legendarische Brooklands circuit.

Het uiterste Dit was een tijd dat racers nog doorgingen tot het uiterste. Tijdens een race in Dublin versplinterde opspattend modder en steentjes de bril van coureur Giuseppe Campari. De glassplinters in zijn oog dwongen hem naar de pits te gaan, waar Ramponi de auto overnam. Ramponi kon niet de tijden van Campari evenaren en de achterstand op de leidende Alfa Romeo van Henry Birkin liep op. Campari kon dit, met één goed oog, niet langer aanzien en wilde na een noodbehandeling van een Ierse arts meteen weer achter het stuur kruipen. “Commotie in de pits van Maserati, waar Campari bijna half op de weg stond om Ramponi naar de pits te sturen. Eenmaal in de pits sprong de eenogige reus achter het stuur en reed weg als een tornado in jacht op Birkin”, herinnert een getuige zich. Het mocht niet baten, de Maserati kwam als tweede over de eindstreep.

Origineel Tot overwinningen is het met deze Maserati niet gekomen. De auto wisselde na zijn racecarrière een paar keer van eigenaar en kwam uiteindelijk in de familie terecht waar hij nu al 61 jaar vertoeft. Het voertuig is nog voor grote delen origineel en in prima conditie dankzij uitstekend onderhoud en restauraties.

Bonhams veilt de auto vandaag als één van de hoogtepunten van de Goodwood Revival-veiling. De verwachte opbrengst ligt tussen de 2,3 en 2,8 miljoen euro.