Nieuws/Lifestyle
1178694
Lifestyle

Autogekken op zijwegen: Spelen in de zandbak

Echte verzamelaars, om van collectioneurs maar te zwijgen, zullen zelfs onder grote bedreiging ontkennen dat zij met hun modelauto’s zullen spelen. En al helemaal niet in een zandbak. Want dan zouden hun breekbare kostbaarheden immers snel vervallen tot wrakken. In het verzamelaarswereldje wordt daarvoor ook de term zandbakkenkwaliteit gebruikt. Al kun je op sommige advertentiesites ook de optimistische term 'licht bespeeld' aantreffen.

 

Uitzondering

Modelauto's en zandbakken gaan dus niet samen. Maar zoals altijd is er een uitzondering die de regel bevestigt. Zo is er ergens in Nederland iemand die modellen van grondverzet verzamelt en ze tentoonstelt in een inpandige zandbak. Dat zou zeker kunnen met de modellen die ooit hebben meegedaan aan Le Dakar. Begonnen als een rally tussen Parijs en Dakar in Afrika. Onderweg kwamen de coureurs heel wat zandbakken tegen. Le Dakar wordt inmiddels niet meer in Afrika gereden, maar nu in Zuid-Amerika in de landen Chili, Argentinië en Peru. De rally staat ook weer voor beging 2013 gepland.

Klinkende successen

Modellen van deelnemende voertuigen zijn er altijd gemaakt. Vanaf de eerste editie in 1978 tot aan de de rally van 2012. Dat geldt niet alleen voor personenwagens, suv's en motoren. Van de deelnemende trucks bestaan er ook miniaturen. Lang geleden waren de trucks van Jan de Rooy , zijn zoon heeft inmiddels het stuur overgenomen, al in model verkrijgbaar. Een voorbeeld is de DAF met een cabine aan de voor én de achterkant van de truck, of eigenlijk een vrachtwagen met twee voorkanten. Nederlandse merken die Dakar modellen maken zijn WSI en Diamond Label, een merk van Tekno. Het team van De Rooy heeft in 2012 klinkende successen behaald met Iveco. Dat merk heeft door WSI zeven modellen laten maken van de auto’s die deelgenomen hebben in 2011 en 2012. Daarnaast zien we de DAF’s gemaakt door Diamond Label.

Ben van Roode, Modelauto Krant