Lifestyle/Culinair
1181933321
Culinair

Recept van de dag: kaassoep

Op de valreep van oktober nog even een kaassoep. Daar zijn gelukkig weer steeds meer recepten van. Twee jaar geleden kreeg ik met dit recept nog heel veel verbaasde commentaren. En natuurlijk was er ook iemand die met kaaskorstensoep aankwam. Ja, dat is nog eens zuinig. Maar dat gaan wij niet doen. Dit een volle maaltijdsoep.

Ik zou voor het eten alvast een lange wandeling gaan maken, na het eten is het uitbuiken. Er hoort bier in deze soep. Niet te hoppig, een lekkere bock, bijvoorbeeld de Bronckhorster IJsselbock. Een zet er nog maar een flesje van naast ook.

Heb je een echte kaasboer, een boer die kaas maakt, in de buurt? Gaan! Een kaaswinkel? Gaan! Echt alleen een supermarkt, neem dan Beemster, van alles wat daar ligt echt wel het beste. Belegen kaas. Zelf even raspen.

Nodig voor 4 personen:

• 200 gr belegen kaas, geraspt.

• 2 eetl olijfolie

• 100 gr magere gerookte spekblokjes

• 1 ui, gesnipperd

• 1 eetl bloem

• 400 gr aardappels, geschild, in stukken

• 1 l kippenbouillon

• 1 flesje bockbier (en natuurlijk nog wat voor ernaast!)

Bereiding:

Verhit de olijfolie in een soeppan en bak hierin de spekblokjes uit. Schep ze uit de pan. Fruit de ui in het bakvet, strooi de bloem erover en voeg de aardappels toe.

Bak eventjes. Giet de bouillon en het bier erbij en kook zachtjes 15 minuten tot de aardappels gaar zijn. Pureer de soep met de staafmixer. Breng tegen de kook en voeg de geraspte kaas beetje bij beetje toe en roer tot deze gesmolten is. Roer de spekjes erdoor. Ja, serveer met een bockbier. Gedenk de herfst.