Lifestyle/Natuur
1193383293
Natuur

Zeer zeldzaam mos gevonden in nationaal park in Overijssel

SINT JANSKLOOSTER - In Nationaal Park Weerribben - Wieden in Overijssel is het zeer zeldzame kraggestaartjesmos gevonden. Deze mossoort komt in Nederland vrijwel nergens voor.

Het plantje, dat op de Rode Lijst van bedreigde soorten staat, is ontdekt tijdens een onderzoek naar flora en vegetatie in het moerasgebied, dat in opdracht van de provincie Overijssel is gedaan. Dat meldt Natuurmonumenten, beheerder van het nationale park.

Kraggestaartjesmos geldt ook in de rest van Europa als extreem zeldzaam. In veel landen komt het helemaal niet meer voor, aldus plantendeskundigen. Als de mossoort al ergens opduikt is dat altijd op zeer kleine groeiplaatsen. Dat is ook het geval in Overijssel, waar onderzoekers een polletje van het zeldzame mos zagen toen zij hun boot in het moerasgebied wilden aanleggen.

Kraggestaartjesmos heeft dunne, rechtopstaande stengeltjes en vormt een viltig laagje. De soort gedijt in veengebied, op of bij het water. Het mos kan ook drijven. Volgens Natuurmonumenten heeft de kwaliteit van het water van De Wieden ervoor gezorgd dat het mos daar weer is gevonden. In 1974 was er ook kraggestaartjesmos in De Wieden gevonden.