Lifestyle/Gezondheid
1193928739
Gezondheid

Zo kan muziek helpen stress te verminderen

Voel je je een beetje opgejaagd of gestrest? Dan kan het helpen naar muziek te luisteren. Maar hoe zit dan precies en welke muziek werkt nou eigenlijk het beste?

Meerdere onderzoeken hebben in de loop der jaren uitgewezen dat er een aantal gezondheidsvoordelen kleven aan muziek. Het kan de aanmaak van het stresshormoon cortisol verlagen en de aanmaak van het gelukshormoon serotonine juist verhogen. De Amerikaanse Shahram Heshmat, emeritus universitair hoofddocent aan de Universiteit van Illinois, legt aan Psychology Today hoe dat zit.

Tempo

Onderzoek heeft aangetoond dat vooral het luisteren naar langzame muziek met lage tonen mensen kan helpen in stressvolle situaties. Zo wordt muziek met een langzaam tempo (60-80 bpm), zoals meditatieve muziek of zachte jazz, bijvoorbeeld vaak geassocieerd met ontspanning. „Muziek met een langzaam, stabiel ritme zorgt voor een lagere hartslag en stressvermindering”, zegt Heshmat.

Volgens Heshmat werkt muziek waarbij niet gezongen het beste. Teksten kunnen namelijk zorgen voor te veel afleiding als je juist wil ontspannen.

Over afleiding gesproken: luisteren naar muziek is een goede manier om de aandacht van je zorgen te verleggen naar iets anders. Luister je bijvoorbeeld naar een bepaald nummer waar je fijne herinneringen aan hebt, dan kan dat automatisch zorgen voor positieve emoties. En dat heeft natuurlijk ook weer een stressverlagend effect.

Verbinding

Het klinkt misschien cliché, maar het is wel waar: muziek verbindt. Luister je samen met vrienden of familie naar muziek, dan zorgt dat (zonder dat jullie daar al te veel moeite voor hoeven te doen) voor verbinding. En al helemaal als jullie samen zingen of samen muziek máken! „Door samen naar muziek te luisteren, stimuleert dat de aanmaak van de gelukshormonen endorfine en oxytocine.”