Lifestyle/Culinair
1201353080
Culinair

Recept van de dag: tartiflette

Van de week vertelde ik al over dat wonderlijk leuke boekje Col Culinair. Zelfs voor iemand als ik leuk. Ik vind een stoel al hoog en bergen doe ik alleen als mevrouw Wilbrink naast me loopt. De Utrechste Heuvelrug, daar voel ik me nog net op mijn gemak. Michiel Postma verzamelde al de belangrijke fietsbergen, brengt ze met leuke verhalen tot leven en levert er nog een recept bij ook. Zoals deze tartiflette van de Galibier (Zoetemelk won de etappe wel, in 1972). Heel goed om bij de bbq klaar te hebben staan.

Nodig voor een kopgroep van een man of zes

• 2 kilo aardappels, vastkokers, geschild

• 2 uien, in ringen

• 1 teen knoflook, fijngesneden

• 200 gr spekblokjes

• 1 dl crème fraîcheur

• 1 snufje nootmuskaat

• 500 gr reblochonkaas

Bereiding

Snij aardappels in dunne plakjes en kook even in ruim licht gezouten water. Laat uitlekken. Bak uien, knoflook en spek samen. En dat mag even duren. Meng samen met de aardappels en de crème fraîche. Doe in een ingevette ovenschaal. Snij nu de reblochonkaas door en leg de helften met de korst naar boven op de aardappels. Twintig minuten in de oven (220 °C) haal de kaaskorsten eraf en nog vijf minuten mooi kleur laten krijgen. Ga je heel hard van fietsen.