Nieuws/Lifestyle
1210322
Lifestyle

Tien keer beter dan 'Sex and the City’'

Gooische Vrouwen geheide filmhit

Gooische Vrouwen wordt dé Nederlandse filmhit van 2011! Wat met Sex and the City jammerlijk misging, is regisseur Wil Koopman en scenarist Frank Houtappels wél gelukt: de film Gooische Vrouwen is net zo goed als de populaire serie, die vijf seizoenen lang op hoogtijdagen anderhalf miljoen kijkers trok.

Nog voor de film volgende week in première gaat, zijn er al meer dan 50.000 kaarten verkocht. De komedie over het leven van de vrouwen Cheryl, Claire, Anouk en Roelien verslaat Sex and the City met vlag en wimpel. Waarom? Omdat de vriendinnen uit ’t Gooi op het witte doek echte mensen zijn geworden, met herkenbare sores. Sores waar dokter Rossi ook niks mee kan en dus vluchten ze uiteindelijk naar Frankrijk voor een zelfhulpcursus.

De zachte kant van Claire van Kampen (Tjitske Reidinga) leerden we al kennen toen ze in de ontwenningskliniek verliefd werd op Dirk Stubbe (Marcel Musters). In de film kampt Claire met het emptynestsyndroom: ze heeft zich vol overgave in het grootouderschap gestort, maar haar dochter besluit met haar gezin te vertrekken naar Burkina ’fucking’ Faso. Claire is ontroostbaar. Ze is ook niet meer de kille perfectioniste met het perfecte figuur en de onberispelijke kleding: Claire kampt net als de meeste andere vrouwen van haar leeftijd met overtollige pondjes. Haar gezellige vriend Dirk, die zich voortdurend volvreet, heeft daar ook de hand in. Er is bijna geen shot waarin Marcel Musters niét iets in zijn mond propt. Als hij Claire ten huwelijk vraagt in een restaurant, doet hij dat met olijventapenade tussen zijn tanden. Claire zegt volmondig ’ja’, maar gaandeweg slaat bij haar de twijfel toe.

Kunstenares Anouk Verschuur (Susan Visser) heeft problemen met haar opgroeiende dochter Vlinder. Die pikt het niet meer dat haar moeder voortdurend vreemde mannen verleidt. Als Vlinder haar moeder uit de grond van haar puberhart een ’slet’ noemt en Anouk per ongeluk een iets te harde klap uitdeelt, trekt het meisje mokkend bij haar vader in. Anouk wordt ook in haar werk geconfronteerd met de gevolgen van haar lichtvoetige besluiten en haar opportunisme. Als ze aan de haal gaat met de schilderijen van een ander en ze als oplichtster wordt ontmaskerd, weet ook zij dat ze toe is aan een cursus zelfreflectie in Frankrijk. Maar in die gewraakte vernissage is Susan Visser wel op haar mooist, in een superstrak veelkleurig broekpak.

Sheryl Morero (Linda de Mol) voelt zich onzeker over haar uiterlijk. Ze is de veertig gepasseerd en merkt dat haar man Martin (Peter Paul Muller) nog maar weinig fysieke belangstelling voor haar koestert. Hun seksleven is over. Als de volkszanger haar voor haar verjaardag een borstvergroting geeft, is een huwelijkscrisis nabij. Tante Cor (Beppie Melisse) speelt in de film weer een voortreffelijke bijrol en doet een manmoedige poging haar neef in het gareel te houden. Die heeft het echter te druk met het promoten van zijn nieuwe plaat en het verkopen van de 60.000 kaartjes voor het concert in de ArenA dat hem uit de financiële problemen moet helpen. Toch vindt hij nog een klein momentje tijd om een scheve schaats te rijden. Sheryl krijgt alle steun van haar vriendinnen.

En dan Roelien. In de tv-serie kostte het Lies Visschedijk nog enige moeite om haar voorgangster Annet Malherbe, die drie seizoenen in de serie de rol van Willemijn vertolkte, te doen vergeten. In de film is er niet eens een echo van Malherbe meer te bekennen. Visschedijk is volledig in de vriendinnenkring opgenomen en haar hysterische buien worden met liefde opgevangen. Nu Roelien en haar echtgenoot Evert Lodewijkx (Leopold Witte) met zekerheid geen kinderen gaan krijgen, stort ze zich vol passie op het natuurbehoud. Dat levert gênante situaties op voor Evert, die zich voor haar schaamt. Ook het seksleven van Roelien en Evert is niet meer wat het is geweest. Roelien doet nog steeds geen moeite om haar kledingstijl aan ’t Gooi aan te passen. De oplettende kijker kan ook zien dat ze haar schaamhaar niet scheert!

Bakvissen

Daar waar Sex and the City II vrouwen van vijftig liet zien die zich gedragen als bakvissen, laat Gooische Vrouwen dertigers, veertigers én vijftigers van vlees en bloed ziet. Niet alleen de vrouwen worstelen met hun leeftijd en hun gezin, de mannen hebben het op hun eigen manier moeilijk. Martin heeft een bierbuik, Evert trekt zich huilend af en Dirk heeft een eetprobleem. Alleen stylist Jari (Alex Klaassen) lijkt nergens last van te hebben. Hij gaat vrolijk door het leven en heeft voor ieder weertype een andere haardracht en kledingstijl. Ook met de bijrollen zit het snor: Loes Luca als de zweverige cursusleidster, Monic Hendrickx als alcoholverslaafde zakenvrouw, Koen Wauters als seksverslaafde zanger en René Froger als René Froger. Doe daar het concert van Martin Morero in een uitverkochte ArenA als dikke uitsmijter bovenop, en je hebt een komedie die op alle fronten geslaagd is. Voorspelling en goed nieuws voor de fans: Gooische Vrouwen II komt er vast snel aan.