Nieuws/Lifestyle
1216170
Lifestyle

Extreem nieuw idee van Dartz

Het Letse Dartz maakt extreme gepantserde SUV´s voor de rijken zonder smaak. Nu werkt het kleine merk aan een nieuw model.

Dartz kwam ooit in het nieuws doordat ze hun klanten het leer van walvissenpenissen aanboden als optie op hun auto. Hoewel deze optie later is teruggetrokken vanwege klachten van milieubeschermers, gaf het wel aan hoe bizar de fabrikant kan zijn.

B.N.U.D.S.Het nieuwe model is ook extreem en heet Nagel Dakkar. Dartz bedacht zelfs een nieuw type voor dit soort voertuigen: B.N.U.D.S. Oftewel, Bespoke, Noble, Urban, Desert, Safety. Kort samengevat gaat het om een luxe offroader, die ook zich prima kan vinden in een stedelijke omgeving.

Momenteel hebben we alleen nog een computerrendering en een paar schetsen gekregen, maar als het aan Dartz ligt, worden de eerste tien Nagel Dakkars volgend jaar afgeleverd. In 2014 moeten er dan 20 gebouwd worden en daarna een productie van 40 per jaar. En dat met een beginprijs die ergens tussen de 250.000 en 300.000 euro gaat liggen, exclusief belastingen.

AMGVoor de aandrijving zorgt een V8 Biturbo van het Duitse AMG. Die levert 650 pk en 820 Nm en daardoor moet het gevaarte een topsnelheid van 250 km/h kunnen halen. Ondanks zijn enorme omvang moet de auto wel relatief licht blijven en daarom worden er veel materialen als titanium en koolstofvezel gebruikt. Dartz meldt dat de klanten hun Nagel Dakker dusdanig kunnen aanpassen, dat elke auto uniek zal zijn.