Nieuws/Lifestyle
1238610
Lifestyle

Dalende verkopen leiden tot ontslag fabriekwerknemers

Tegenwind voor Renault Wind

De verkopen van de Wind zijn niet zo hoog als Renault had verwacht. Door de dalende vraag naar het model heeft de Sloveense Renault-fabriek in Revoz zelfs al mensen op straat moeten zetten.

"De Renault Wind wordt inderdaad niet heel goed verkocht, maar het was ten tijde van de introductie al bekend dat het geen volumemodel zou worden", zegt de Nederlandse woordvoerder. In 2010 werden er 54 exemplaren van de Wind op kenteken gezet, vorig jaar waren dat 144 units.

Echt aanslaan doet het model daarmee niet, ook niet in landen als Frankrijk en Duitsland waar hoge verkoopcijfers van de Wind werden verwacht. In die landen zijn de verkopen drastisch zijn gedaald. De fabriek, waar ook Renault Twingo van de band rolt, heeft al 330 banen (een complete dienst) moeten schrappen in het plaatsje Novo Mesto. "Het grote probleem wordt veroorzaakt door de Wind, dat was een onjuiste investering", zegt Lidija Jerki, president van de productiefaciliteit, in een reactie.

Het ontslag van de werknemers heeft volgens Lidija Jerki grote gevolgen voor de lokale bevolking. Samen met de werknemers heeft ze de hoop nu gevestigd op de Twingo-opvolger die over anderhalf jaar moet verschijnen. De Sloveense overheid heeft al aangegeven de nieuwe productie te steunen met een investering van 45 miljoen euro.