Lifestyle/Reizen
1239232
Reizen

Hotel van de week

Net even anders in Haarlem

Een goed bed, een fijne douche, een perfecte service. VRIJ kroont elke week een hotel tot hotel van de week.

Groot en hoog. Dat is het eerste wat opvalt als aan het einde van een hoge lichte witte gang, betegeld met marmer, de zware deur van onze junior suite zich opent.

De hotelkamers waar we tot nu toe hebben geslapen waren zelden zo groot als deze. En hoger al helemaal niet. Bijna vijf (!) meter meten de wanden op de begane grond van dit voormalige 19e-eeuwse schoolgebouw.

Hoewel groot en hoog al snel voor een kille sfeer zorgen, is dat hier allerminst het geval. Warme luxe stoffen, dikke zware gordijnen, een prachtig jaren 60-kastje waarop een wasbak is gemonteerd en een onweerstaanbaar kingsize bed; we voelen ons thuis.

De man achter de inrichting is dan ook niet de minste. Interieurarchitect Michel Ruijgrok is een bekende in de designwereld en heeft vele horecaprojecten op zijn naam staan. Een eigen project was er nog niet van gekomen, maar toen dit mooie pand in zijn stad beschikbaar kwam, besloot hij er samen met compagnon Claudia van den Berg voor te gaan.

Het hotel, dat pas afgelopen augustus open ging, gaf Ruijgrok het perfecte alibi om zich creatief helemaal te laten gaan. Hij richtte alle 21 kamers totaal verschillend in met al het moois dat hij door de jaren verzamelde op veilingsites, verzamelbeurzen, online en in (antiek)winkels. Een hoofdrol is er voor kleur: veel, warm en intens. Met als hoogtepunt de presidential suite die volledig uit roodtinten bestaat. Gasten vinden het prachtig, vertelt Van den Berg die het haar taak heeft gemaakt om elke gast het gevoel te geven dat zij door het hotel worden ’omarmd’. „Ik wil mensen het gevoel geven dat ze door het hotel wordt omarmd.” Verder vind je er overal verzamelingen, gekkigheden, design. Wandelend door het hotel treffen we een aangename mix van mooie, aparte en gekke spullen.

Het is vanuit het hotel een kleine tien minuten wandelen naar het centrum van Haarlem. Maar voordat we ons in het Haarlemse storten, genieten we van een uitgebreid ontbijt bij restaurant De Ripper, dat al in het pand was gevestigd en met de verbouwing van het hotel ook een make-over heeft gekregen. Een volledig nieuwe look dus, maar een ding bleef hetzelfde; de jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt in keuken en bediening die met veel enthousiasme voor je klaar staan. Het maakt het er net een beetje anders. Perfecte match met dit hotel dat het ook net even anders doet.

In ’t kort

Interieur

Rijk, warm, gedurfd en speels

Ligging

Randje centrum, dichtbij station

Service

Vriendelijk, gastvrij. In restaurant De Ripper worden we geholpen door enthousiaste leerlingen met een afstand tot de arbeidsmarkt

Praktisch

21 kamers, geen lift aanwezig

hotelstaats.nl