Lifestyle/Reizen
1239340
Reizen

VRIJ op Schiphol

Uit & Thuis

Op Schiphol lopen dagelijks zo’n 200.000 passagiers rond. Waar gaan ze naartoe en waar komen ze vandaan? VRIJ vraagt naar hun bestemming.

Met klanten naar Marokko

’Ik ben lifestyle coach en personal trainer en heb mijn eigen studio in Meppel. Met tien klanten ga ik een week naar Marokko om te hiken en aan yoga te doen.

De bedoeling van de reis is even resetten. We gaan naar Chefchaouen, ook wel de blauwe stad genoemd. Een prachtige plaats en in die omgeving voelt het alsof je – op een leuke manier – honderd jaar in de tijd teruggaat. Zo worden veel traditionele ingrediënten gebruikt om het eten te bereiden.

In de ochtend zullen we mediteren en yoga doen, ’s middags juist wandelen en boksen. Dat moet ontspanning opleveren, maar ook nieuwe energie geven. Je hoofd leegmaken om er weer vol voor te gaan.

Het gaat niet alleen om sportief zijn, maar ook om de natuur. We doen niets met de auto en proberen zo min mogelijk gebruik van computers en telefoons te maken.

Ik organiseer twee keer per jaar een reis en dit is de tiende keer. We overnachten altijd in een leuk hotel waarvan ik zeker weet dat we er goed kunnen eten en slapen.

Een week is natuurlijk veel te kort om af te vallen of sterker te worden, maar ik geloof dat het een aanzet is om je vitaler en gezonder te voelen. Dat hoor ik ook vaak van mensen die mee zijn geweest: ze voelen zich nog maandenlang energieker.”

Wie: Shoaib (37), Meppel

Naar: Marokko

Accommodatie: hotel

Tijd: 1 week

Reden: sport & ontspanning

Bij de locals op eiland Kos

Gerard: ,,Ik ben longpatiënt en toen we ooit op Karpathos waren, ben ik heel ziek geworden. Daar waren echter vrijwel geen voorzieningen en op de brancards lagen zwerfkatten... Sindsdien wil ik alleen nog naar plekken waar de zorg wél goed is geregeld. Nadat we ons hadden ingelezen, durfden we Kos aan. Gelukkig ging alles nu goed.

Ons hotel was aan de voorkant heel mooi, maar aan de achterkant een beetje oubollig. Van binnen was het ook gedateerd, maar er werd elke dag schoongemaakt en het ontbijt was goed. Verder gingen we meestal bij de lokale bevolking eten. Op Kos zijn de mensen niet rijk, net als op Karpathos. Als je hoort wat ze verdienen, springen de tranen je in de ogen.

We zagen gezinnen met hun hele hebben en houwen in een auto, meer hadden ze niet meer na de aardbeving van afgelopen zomer. De werkgelegenheid is er zo slecht. Je zou denken dat na zo’n aardbeving genoeg is te doen, maar blijkbaar is er geen geld voor opbouw. Jammer, want zo raak je ook de toeristen langzaam kwijt.

We hebben veel van het eiland gezien door gewoon in een lokale bus te stappen. Beetje wandelen, ergens wat drinken. Een echte aanrader vonden we de 3 Eilanden Cruise.”

Wie: Gerard (67) en Sylvia Brinkman (65), Rotterdam

Terug uit: Kos, Griekenland

Accommodatie: hotel Kosta Palace

Tijd: 10 dagen

Reden: zonvakantie