Lifestyle/Reizen
1256074
Reizen

Lezersaanbieding

Naar het hart van Rusland

— Correspondent Pieter Waterdrinker begeleidt u op deze unieke Telegraafcruise over de Wolga, de langste rivier van Europa. De reis voert langs grote en kleine Russische steden, waaronder Moskou en de geboortestad van Vladimir Lenin, vader van de Oktoberrevolutie van 1917. Onderweg deelt Waterdrinker zijn kennis over het land en ervaringen met de mensen aldaar.

SONY DSC

SONY DSC

Een unieke Telegraafcruise waarbij correspondent Pieter Waterdrinker u begeleidt over de Wolga, de langste rivier van Europa. De reis voert langs grote en kleine Russische steden, waaronder Moskou en de geboortestad van Vladimir Lenin, vader van de Oktoberrevolutie van 1917. Onderweg deelt Waterdrinker zijn kennis over het land en ervaringen met de mensen aldaar. VERTREK

SONY DSC

SONY DSC

De bootreis start in Moskou, volop in de 21e eeuw staand met hippe moderniteit, maar ook in het keizerlijk verleden van paleizen en kerken. In de hoofdstad is het gebalsemde lichaam van de revolutieleider Lenin te zien.

Geboortestad Lenin

Vanuit Moskou voert de reis over de Wolga onder andere naar Oeljanovsk, bekend als geboortestad van Lenin. Hier bracht hij zijn jeugd door en bezocht hij de universiteit. In 1924 werd de stad omgedoopt tot Oeljanovsk en groeide zij uit tot een waar heiligdom in de Sovjet-Unie.

Kazan, waar Lenin studeerde, biedt een wonderlijke mengeling van Russische en Tataarse cultuur, al sinds de tijd van Djengiz Chan.

Koopmansvilla’s, kloosters en jaarmarkt

De 13e eeuwse stad Nizjni Novgorod staat bekend om de grootste jaarmarkt van Rusland, zijn vele kloosters en een promenade met koopmansvilla’s. Ook was het een Sovjet-verbanningsoord. Samara, het eindpunt van de bootreis, was de geheime hoofdstad van de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog.

De bootreis volgt voor een groot deel de lijn van Pieter Waterdrinkers boeken ‘Lenins balsem’, ‘De correspondent’ en zijn jongste roman ‘Tsjaikovskistraat 40’.

Programma

Amsterdam - Moskou

Aankomst in Moskou per direct vlucht van Aeroflot. Transfer naar ms Borodin, genaamd naar een beroemde Russische componist. Na het inchecken een inleiding door Pieter Waterdrinker.

Dag 2 Moskou

Vanochtend een korte stadsoriëntatie, inclusief bezoek aan het Moskouse Kremlin met beroemde kathedralen, plaatsen van doop, kroning en begrafenis van de Russische tsaren. In de middag vertrek naar Oegltsj.

Dag 3 Oeglitsj

Bezoek aan het favoriete verblijfsoord van Ivan de Verschrikkelijke, waar na zijn dood zijn jongste zoon Dimitri vermoord werd, wat een wissel van tsarendynastieën betekende. De kerk van de Heilige Dimitri en het kleine kremlin zijn getuige van de grote geschiedenis. In de middag vertrek naar Jaroslavl.

Dag 4 Jaroslavl

Vandaag een van de beroemde handelssteden van de Wolga, bekend om oude villa’s en de eerste Russische schouwburg. Het hele centrum is Unesco-werelderfgoed; de kerk van Heilige Elias en de burcht zijn de trekpleisters van de stad. In de middag vertrek naar Kostroma.

Dag 5 Kostroma

Het 12e-eeuwse Kostroma is de bakermat van de Romanovs – hier, in het Ipatiëv-klooster, werd de 16-jarige Michaël Romanov door de bojaren tot tsaar uitgeroepen. 300 jaar later vinden hier laatste tsarenfestiviteiten plaats, voordat WOI en de revolutie tsarentijd ten einde voeren. Het klooster en het huis van Romanovs aldaar is het hoofdbezoek van de dag. In de middag vertrek naar Plios.

Dag 6 Plios

Dit pittoresk aan de Wolga gelegen stadje is bekend om de Russische landschapsschilder Izaak Levitan en idyllische vergezichten. De wandeling laat het karakteristiekste Rusland. In de middag vertrek naar Nizjni Novgorod.

Dag 7 Nizjni Novgorod

Na afmeren verkenning van Nizjni Novgorod, stad uit de 13e eeuw, bekend om de grootste jaarmarkt van Rusland, vele kloosters en een promenade met koopmansvilla’s. Maar het is ook de stad van de grootste autofabriek uit de Sovjettijd, diede partijelite van Wolga’s en andere limousines voorzag. Tijdens de stadswandeling worden het kremlin en de centrale straat bezocht. In de middag vertrek naar Cheboksary.

Dag 8 Cheboksary

Deze stad uit de 16e eeuw werd door Catharine de Grote om de schilderachtige ligging geroemd. De stadsverkenning, langs moskeeën en kerken, leidt langs het Drie-eenheidsklooster, gesticht op bevel van Ivan de Verschrikkelijke. Optioneel te betalen aan boord: het Nationale Museum van de Tsjoevasjie, een van de authentieke Wolga-volkeren. Vertrek naar Kazan.

Dag 9 Kazan

In Kazan wordt het inmiddels vertrouwde beeld van gouden koepels aangevuld met minaretten, gekroond met de halve maan. Deze stad aan de Wolga was ooit de hoofdzetel van de Tataarse chanen, opvolgers van Dzjengis Chan. Tijdens de stadsrondrit worden de Peter en Paulkathedraal, het kremlin en de Margani-moskee aangedaan. Vervolgens vertrek naar Oeljanovsk.

Dag 10 Oeljanovsk

De 17e-eeuwse handelsstad Simbirsk, op het kruispunt van de Wolga en de Svijaga, werd vooral bekend als geboortestad van Lenin (in 1870 geboren als Vladimir Iljitsj Oeljanov). Hier bracht Lenin zijn jongensjaren door, bezocht hij de universiteit en ontwikkelde hij zijn revolutionaire ideeën. In 1924 werd de stad omgedoopt tot Oeljanovsk en groeide zij uit tot een waar heiligdom van de Sovjet-Unie. De monumenten en beelden ter ere van Lenin en zijn geboortehuis zijn dan ook de belangrijkste bezienswaardigheden. Vertrek naar Samara.

Dag 11 Samara

In de kleine industriestad Samara begonnen in de zeventiende eeuw bloedige boerenopstanden, die tot in de achttiende eeuw voortduurden. Tijdens WOII werd er een bunker gebouwd voor Jozef Stalin. Vandaag wordt het schip verruild voor een hotel. Na het inchecken tijd ter eigen beschikking.

Inbegrepen

Vlucht Amsterdam – Moskou; Samara – Amsterdam (via Moskou)

• Verblijf aan boord ms Borodin o.b.v. volpension

Vervoer en entrees volgens het dagprogramma

Begeleiding door Pieter Waterdrinker

boek Tsjaikovskistraat 40

• Hotelovernachting in Samar • Bijdrage havengelden

• lokale gidsen

Niet inbegrepen

Visumprocedure

• Toeslag eenpersoonshut: €595

• Fooien • Bijdrage Calamiteitenfonds €2,50 p.b.

• Reis- e/o annuleringsverzekeringen

• Admin. kost. €25 per reservering

21 sep 2018

Reissom: €2595 p.p.

Reserveren

020-4204482 of telegraaf@marcopoloreizen.nl